Radní Žatce budou připomínkovat plány firmy HP-Pelzer

12. leden 2021 08:50

Žatecká firma HP Pelzer potřebuje dodatečné povolení od ministerstva životního prostředí pro své nezkolaudované provozy. Námitky a připomínky před závěrečným posudkem lze posílat do 14. ledna. Sepisuje je i spolek VPN 2016, který také zorganizoval nesouhlasnou petici.

Lidé si stěžují například na hluk a prach z areálu, kde se vyrábí akustická izolace do aut. Firma tvrdí, že plánované změny by problémy měly zmírnit.

„Byli jsme nuceni dopracovat několik bodů a také udělat pachovou a biologickou studii. Pak nastala ta situace, kdy byl závod plně uzavřen, takže jsme museli počkat na léto, kdy jsme závod opět rozjeli, abychom ty studie mohli udělat za plného provozu,“ vysvětlil zastupitelům města ředitel žateckého závodu HP-Pelzer Čeněk Lamač.

Do 14. ledna běží termín pro připomínky, pak odborník zpracuje posudek a na jeho základě rozhodne ministerstvo životního prostředí.

„V rámci té studie je tady náš investiční záměr, abychom v prostoru bývalého cukrovaru, směrem k nádraží, postavili novou halu. Chceme tím omezit cesty nákladních automobilů mezi závodem a šroubárnou, kde je externí sklad hotových výrobků. V okamžiku, kdy to budeme moci vybudovat, očekáváme snížení hlukové zátěže celého areálu,“ shrnul Lamač.

Místostarosta Žatce za ANO, Radim Laibl je také členem Rady Ústeckého kraje. Ta se bude připomínkami zabývat ve středu. „Teď řešíme a připomínkujeme opravdu jen to dodatečné povolení těch staveb, které už tam fyzicky jsou, ale nejsou zkolaudované. V žádném případě teď EIA neřeší rozšíření výroby,“ vysvětluje.

Lidé kritizují provoz areálu. Sepsali i petici

„Hlavní připomínka, že ten areál je hlučný a neekologický. Ta nápravná opatření, která jsou tam popsaná, jsou tak finančně náročná a rozsáhlá, že se obáváme, že firma HP-Pelzer není schopna je udělat, i když si tam určují lhůtu asi 5 let,“ shrnuje Ivana Vírová, předsedá spolku VPN 2016, který provoz továrny dlouhodobě kritizuje, a který teď také zorganizoval nesouhlasnou petici.

„Není tam podle mě vůle, aby se něco zlepšilo. Opravdu to tady vypadá, že chtějí pouze vydělávat. To je sice v pořádku, ale měli by to dělat tak, aby neškodili životu lidí a životnímu prostředí,“ dodává Vírová.

Nejčastější výtky směřují na hluk, zápach či dopravní zátěž.

Spustit audio

Související