Finanční poradna: Životní a penzijní pojištění

Existuje nějaké pojištění, bez kterého se, obrazně řečeno, nedá žít? Jak v nabídce pojištění vybrat to výhodné a na co bychom neměli zapomenout? Nejen o tom se bavíme s finančním poradcem Petrem Chodovským.

„Za svou kariéru jsem došel k závěru, že závisí na konkrétních životních podmínkách klienta. V případě, že má člověk třeba rodinu, přemýšlel bych nad pojištěním životním, úrazu a případnou invaliditu prvního až třetího stupně, trvalé následky po úrazu, nebo pracovní neschopnost,“ přibližuje finanční poradce Petr Chodovský.

Životní a důchodové připojištění

„Životní pojištění může být investiční nebo rizikové – pokrývá právě úmrtí nebo úrazy. Nemůžu při něm získat státní podporu, na rozdíl od doplňkového penzijního pojištění. Penzijní pojištění se využívá ke spoření na důchod, a tak zase nepokrývá některá rizika.” Vysvětluje Chodovský.

Na co si dát pozor při zřizování pojištění?

„Prvně by si o pojištění měl zažádat sám klient. S pojišťovákem bychom měli probrat, jaké jsou naše nároky a co všechno bychom chtěli pokrýt. Zároveň by měl poradce zvážit i naše finanční možnosti nebo zdravotní stav. Také byste si měli dát pozor na tzv. výluky. To jsou podmínky, za kterých nevzniká povinnost poskytnout pojistné plnění,” radí Chodovský.

Nad čím bychom měli před uzavřením jakéhokoli pojištění přemýšlet? Poslechněte si celý rozhovor z přiloženého audiozáznamu.

autoři: Lenka Šobová , Petra Vališová
Spustit audio