Filmové kalendárium: Vladislav

18. leden 2017
Filmové kalendárium

Dnes se budeme trošku trápit s angličtinou, pochválíme si zlaté české ručičky, zazpíváme si a nakonec budeme rádi, že vojna už není povinná. Je 18. ledna a svátek má Vladislav.

Vláďa Ptáčník v podání Pavla Lišky v Pupendu se stal rychle nesmrtelným. Nejslavnější je asi jeho novátorské provedení walkmana, tedy v jeho případě skutečně „chodícího muže“. Poslouchejte:

Vladislav je staré slovanské jméno a je vhodné pro slavné vládce. V České republice máme přes 13 a půl tisíce Vladislavů a k tomu necelých 5 tisíc Vladislav - ty slaví dnes svátek s nimi.

Výskyt jména Vladislav je na severu Čech vzácně rovnoměrný, takže v okolí větších měst jich napočítáme aspoň stovku. Nejvíc žen jménem Vladislava žije na Ústecku, Teplicku a Liberecku, tam jich máme po šedesáti.

Českým Vladislavám i Vladislavům je v průměru kolem padesátky, takže Vláďa v Pupendu se jim musel líbit. A pánové určitě zažili i vojnu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.