Filmaři obsadili poštu v ústeckých Neštěmicích. Točí tam nový kriminální seriál pro Českou televizi

7. březen 2019

V Ústeckém kraji vzniká další seriál České televize. Šestidílná kriminální série s názvem „Sever“ se divákům představí letos na podzim a je inspirovaná skutečnými případy ze severu Čech. Hlavní roli ztvární herec Jiří Mádl. Filmaři aktuálně natáčejí přepadení pošty v ústeckých Neštěmicích.

„Točí se seriál Sever, jde o šestidílnou minisérii pro Českou televizi, kterou režíruje Robert Sedláček. Je to příběh kriminalisty, který se rozhodne vyřešit jisté kauzy, které se tu staly. A na konci příběhu ho ten systém jakoby zničí,“ popisuje producent Petr Bílek z firmy Filmbrigade hlavní zápletku nového seriálu České televize.

Během natáčení se štáb dostal do různých míst regionu. Nejvíc času ale strávil v Bílině na Teplicku.

Jednu z hlavních postav hraje v seriálu herec Štěpán Benoni. Ten už v kraji točil pro Českou televizi například seriál Cirkus Bukovsky.

„Většinou přejíždíme z Ústí do Bíliny nebo do Teplic. A nechci říct, že by na mě ta místa působila stejně, působí ale stejně intenzivně v určité surovosti, atmosféře, která je ale svým způsobem kouzelná. Takže mě se tady vlastně moc líbí,“ svěřuje se Benoni.

Hlavní postavu kriminalisty Petra Svobody hraje Jiří Mádl, podle něj nejde o běžnou kriminálku.

„Nemá tak velký důraz na různé epizodní případy, důležitější je ten oblouk, který se táhne nad tím vším – to je ten příběh Petra Svobody, který v jednu chvíli začne bojovat proti té policii, ač je sám její součástí,“ popisuje Mádl.

V poslední době jde už o několikátý seriál České televize, který vzniká v Ústeckém kraji. Stojí za tím i krajská filmová kancelář.

„Filmaři nás poptávají s desítkami různých projektů. To, co se pak reálně točí, je věc jiná. Řekla bych, že tohle je čtvrtý velký seriál. Spolupracujeme s filmaři i na velkých projekcích filmů – teď se sem chystá Ondřej Trojan s Ivanem Trojanem, aby tu natáčeli film Bourák,“ vysvětluje Barbora Hyšková z filmové kanceláře.

Kriminální sérii Sever chtějí tvůrci dotočit během jara. Na obrazovkách by se pak měla objevit letos na podzim.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související