Festival Divadelní zahrada aneb Každý den s divadlem

Osmý ročník Divadelní zahrady se koná od 21. srpna do 26. srpna. V areálu rozhlasové zahrady uvidíte každý den jedno představení ústeckého Činoherního studia. Na co se budete moci v příštím týdnu těšit? To přibližuje mluvčí Činoherního studia v Ústí nad Labem Petr Kuneš.

Pokud se vám podařilo včas si koupit vstupenku na představení Jídelní vůz, počítejte s možným krátkým zdržením před začátkem představení. Je při něm totiž využívaná projekce, proto je potřeba počkat do setmění.

Mluviti pravdu je název čtvrtečního představení a mnozí Ústečané jistě zprozorní, neboť předlohou byl román ústeckého spisovatele Josefa Formánka. „Budete mít možnost jej i vidět hrát v tomto příběhu o osudu člověka ve 20. století,” doplňuje Kuneš.

Černá sanitka je speciální letní představení – hlavní roli v něm hraje právě sanitka, ve které se celý děj odehrává. Tato inscenace je zajímavá tím, že se dá hrát prakticky všude, kde se dá zaparkovat. „To nám ale bohužel klasické divadelní prostory nedovolují,” dodává Kuneš.

Jídelní vůz z Prahy do Ústí nad Labem na jevišti ústeckého Činoherního studia

Bratrstvo kočičí pracky je autorská hra, která vzešla z komiksů Rychlé šípy. „Tentokrát ale uvidíte příběh očima chlapců z právě Bratrstva kočičí pracky,” přibližuje Petr Kuneš.

Pokud vás zajímá, jak to tedy celé bylo, můžete vzít děti a dorazit v sobotu v 18 hodin.

Jestli se nezadaří a Divadelní zahradu nestihnete, není všem dnům konec. „Už v říjnu se můžete těšit na světovou premiéru autorského představení Krajina se sklady v rámci festivalu KULT. Na konci sezóny pravděpodobně opět někde venku vám představíme hru Bouře,“ dodává Petr Kuneš.

Více detailů o představeních i chodu ústeckého Činoherního studia se dozvíte z audiozáznamu celého rozhovoru.

autoři: Stanislava Brádlová , Petra Vališová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.