Farmáři z Litoměřicka se připojili k další protestní jízdě zemědělců

20. březen 2024 13:52

Přes 1700 kusů techniky se podle Agrární komory účastnilo 20. března protestů zemědělců po celém Česku. Připojili se tak k farmářům z dalších evropských zemí.

„Vadí nám například výkupní ceny obilovin. Nebo obecně to, že vláda něco slíbí a pak to nedodrží,“ vysvětluje Zdeněk Prevužňák ze Zemědělského družstva Klapý.

„My nechceme protestovat nebo někoho blokovat a způsobovat problémy – my chceme přežít a dělat svou práci. Myslím si, že velkým problémem je třeba to navýšení daně z nemovitosti, v našem případě ze zemědělské půdy,“ dodává místopředseda Agrární komory Otakar Šašek.

Podle něj potřebují farmáři pomoc hlavně pro tento rok a avizované peníze na investice letošek nespasí.

Jak řekl ministr zemědělství Marek Výborný z KDU-ČSL by měli pomoc od státu dostat hlavně menší zemědělci.

„Snad se mi podaří dosáhnout toho, abychom část té podpory letos na tu životní pohodu zvířat dokázali vyplatit zálohově v polovině roku, to znamená, že by ty finanční prostředky měli farmy, farmáři a zemědělská družstva k dispozici o něco dříve. Budeme také vést intenzivní debatu o tom, jaké projekty zaměřit tu podporu v řádu tří miliard korun, která by měla být k dispozici letos na podzim,“ shrnul ministr Výborný.

Agrárníci na Litoměřicku nevyloučili další protesty. Chtějí ale počkat na závěry čtvrtečního jednání o ochraně vnitřního trhu Evropské unie.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související