Etiketa v době koronavirové krize: hygiena na prvním místě

Boj s pandemií viru covid-19 mění celou naši společnost včetně našeho chování. V oblasti etikety se také pár věcí pozměnilo. Ve vysílání tyto změny představil pedagog a odborník Milan Knotek.

Etiketa platí s drobnými úpravami – největší prostor má nyní hygiena a podávaní rukou. Musíme své chování přizpůsobit jak kvůli prevenci proti nákaze, tak také kvůli možným rozpakům druhého člověka, kterému ruku nabízíme.

Lidé dnes už moc neví, jak se mohou chovat a kam až mohou zajít. „Lidé vědí, že podání rukou v dnešní době je velké riziko. Najednou je ale k tomu někdo vybídne, a oni nevědí, jak mají reagovat,“ přibližuje pedagog Milan Knotek.

Jak tedy nahradit podání ruky v dnešní pandemické době? „Teď mě napadlo, že bychom se mohli zdravit jemným dotykem mobilních telefonů, nebo třeba nákupních tašek,“ žertuje Knotek.

Dodává však, že dnes lidé nahrazují klasické podání ruky dotykem loktů, nebo dotykem sevřených pěstí, tady ale pedagog upozorňuje, že ani to není příliš hygienické – proto bychom si na takové počínání měli dávat pozor. To platí i v případě zdvořilostních polibků, kterým bychom se měli v této době raději vyhnout.

Roušky

V dnešní složité a náročné době, kdy už se prakticky nikde rouška neodkládá, je jasné, že jde etiketa opět stranou – roušky musejí nosit všichni, bez výjimky.

„Pokud by to tu bylo ale jako na jaře a byla by otevřena restaurační zařízení, bylo by dané, že si společensky významnější lidé, tedy například nadřízení nebo ženy, sundávají roušku jako první,“ říká Milan Knotek.

Podle odborníka je na každém člověku, zda si chce roušku nechat či nikoliv. Toto jednání je podle něj naprosto v pořádku a nejedná se tedy o projev neúcty vůči ostatním. Naopak tím, že si vezmeme roušku, dokazujeme lidem okolo sebe, že se bojíme o jejich zdraví a dbáme na jejich bezpečnost.

Ani v pandemické době bychom ale neměli zapomínat se stále chovat podle etikety – muži například stále mohou otevírat dveře dámám, nabídnout jim rámě nebo je usadit ke stolu.

autoři: Eva Bucharová , Kateřina Klabzubová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.