Eintopf
Eintopf aneb co se vejde do hrnce… Suroviny a postup: Hrst velkých fazolí přes noc namočíme do studené vody ve velkém hrnci (asi 4 l vody), druhý den přidáme 1 uzené vepřové koleno a 1 syrové koleno a uvaříme. Vývar slijeme do jiného hrnce, maso obereme a nakrájíme na kostičky, spolu s fazolemi odložíme. Velkou cibuli nakrájíme a s 50 g nakrájené slaniny zpěníme na sádle do zlatova, přidáme 2 lžičky cukru, necháme rozpustit, poprášíme mletou sladkou paprikou a vlijeme na to většinu vývaru. Malou část si ponecháme stranou, kdyby polévka potřebovala později naředit. Je to lepší, než dodatečně polévku zahušťovat, tím ztrácí na chuti. Pak vhodíme na kostičky nakrájenou zeleninu (2 mrkve, 1 menší tuřín), na nudličky nakrájené bílé zelí (čtvrt hlávky), kapustu (čtvrt hlávky), 400 g kysaného zelí, osolíme, vhodíme pár celých pepřů a jalovců, přidáme čtvrtky 2 větších brambor, které po změknutí vyndáme, rozmixujeme a polévku jimi zahustíme. Když je všechna zelenina měkká, přidáme ještě 250 g nakrájené uzeniny (klobása, špekáčky, apod.) a nakonec už jen přidáme prohřát fazole a obrané nakrájené maso. Můžeme přidat libeček nebo petrželovou nať, popřípadě i jinou zeleninu – zkrátka – co se do hrnce vejde. Vyplatí se udělat větší množství a zamrazit.
DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS SEVER!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.