Eduard Ingriš - autor slavné Niagáry, filmař, dobrodruh a tramp

3. červen 2015

Muzeum v Ústí nad Labem a Mezinárodní festival Porta 2015 pořádají ve středu 3. června 2015 od 18:00 v Císařském sále muzea Ústí nad Labem filmový festival nazvaný „Niagára - večer filmů Eduarda Ingriše“.

Prožil pozoruhodný život, který by v jeho rodné zemi neměl být zapomenut - zvláště ne trampským národem. Miroslav Náplava píše ve své knize Plavby sebevrahů o Eduardu Ingrišovi: „...něco o Eduardově vášni z největších. Trampingu. Tramp v keckách a dirigent ve fraku, to k sobě patří jako olomoucký syreček do parfumerie, tvrdili napomádovaní ředitelé, ale netušili, jak moc bije v Ingrišově hrudi srdce dobrodruha a milovníka přírody. Eduard Ingriš byl jedním z prvních trampů ze Svatojánských proudů, kde měl svůj srub nazvaný Nemuzikantská chata. Ta se stala součástí osady Margon. S chatou i osadou se taky před odchodem z republiky těžce loučil.“

Čtěte také

Na podzim roku 1947, před svým odjezdem, vypsal svůj smutek na poslední straně třetího dílu kroniky.

„Moje nejdražší, věděl jsem, že se to jednou stane a rozejdeme se. Tušil jsem to instinktivně už od té doby, kdy jsme se poznali, a vždy jsem se té chvíle obával. V duchu vidím před sebou tu dlouhou dobu naší krásné známosti. Jen jsem tě spatřil, už jsem se do tebe zamiloval. Byla to oboustranná velká láska. Zanesl jsem tě vším, co jen bylo v mé moci. Dala jsi mi poznat krásu, lásku, bolest, vášeň i kamarádství. Vím, že všichni mojí přátelé si tě zamilovali stejně jako já. Odjíždím, abych se možná již nikdy nevrátil. Ty nikdy, nikdy neopustíš místo, kde jsi se zrodila a v duchu tě za to tisknu k svému srdci, stále vroucně tě oddanému.Věř jednomu - že tě nikdy nepřestanu milovat a že na tebe nikdy nezapomenu! Sbohem - moje chato.“

Tato kronika je součástí vystavených archivních předmětů na výstavě Edarda Ingriše v Muzeu města Ústí nad Labem.

Za filmovou skladbu k filmu „The Gallant One“ byl nominován na Oskara. Soška Oscara, kterou nakonec získal až za cestopisný dokumentární film, je také součástí výstavy Eduarda Ingriše.

Eduard Ingriš na Kantutě v roce 1959

Film, který bude v muzeu promítán 3. června od 18 hodin natočil dokumentarista Petr Horký a jmenuje se „Ingriš! Eduard Ingriš“ a zahrnuje celý jeho život od narození, až po převoz rozsáhlého archivu Eduarda Ingriše z USA do České republiky.

Zajímavé jsou úryvky z jeho dobrodružných dokumentárních filmů, za které získal i světová ocenění. Nejznámější jsou plavby na balzových vorech Kantuta I a Kantuta II. Na obou plavbách se odehrávaly velmi vypjaté situace hraničící s ohrožením života.

Spustit audio