Dýňové pyré a majonéza
Recept středečního Apetýtu zahájí zvolání: Zbytečná chemie do jídla nepatří! Od tohoto kréda se odvíjí celá kuchyně Burgr's Fresh Burger Bistra v Hodoníně.
Všechno je tady poctivé, čerstvé a domácí. Mistr burgerů Martin Zdeněk nás naučí dýňové pyré a dýňovou majonézu. A co na tuhle smršť chutí k dobrému masu budete potřebovat?
- 1 dýně hokkaido
- 1 cibule
- olivový olej
- máslo
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- zeleninový vývar
- základní majonéza
- javorový sirup
Postup:
- Na olivovém oleji a másle zpěníme cibulku, přidáme očištěnou a na kostky nakrájenou dýni a zarestujeme.
- Dodáme zeleninový vývar, osolíme, opepříme a nastrouháme muškátový oříšek.
- Povaříme asi 20 minut.
- Ještě teplé rozmixujeme (nemusí být dohladka, kousky dýně v majonéze chceme mít) a necháme vychladnout.
- V tuto chvíli máme hotové vynikající pyré, vhodné do majonézy, ale také do hořčice, do bramborové kaše nebo je podáváme jako samotnou přílohu.
- Studené pyré smícháme s majonézou a dochutíme solí a javorovým sirupem.
Tahle majonéza se skvěle hodí k přípravě burgeru s grilovanou dýní na tymiánu a praženými dýňovými semínky.
Pokud byste chtěli po dobrém jídle vyrazit za turistikou, tak máme výletní typ nejen pro moravské patrioty – mikulčické hradiště Valy. Další inspiraci na gastro-výlety po jižní Moravě najdete na webu: gourmetjiznimorava.cz
Související
-
Hovězí burger s dýňovou majonézou
Pokud chcete odpověď na otázku, zda k sobě jde původně americký burger a moravské víno, pak navštivte Burgr's club v Lednici.
-
Piccalilli aneb nakládaná zelenina po anglicku
Dnes zavítáme na návštěvu do Hraničního zámečku Lednicko-valtického areálu, kde najdeme restaurant Essens.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.