Piccalilli aneb nakládaná zelenina po anglicku

Dnes zavítáme na návštěvu do Hraničního zámečku Lednicko-valtického areálu, kde najdeme restaurant Essens.

V areálu si kuchaři pěstují to, co dávají na talíř a používají zásadně regionální ingredience. Pochlubit se mohou vítězstvím v kategorie Restaurace v projektu Gourmet Jižní Morava 2019. Šéfkuchař Otto Vašák, který má praxi z michelinské restaurace vás dnes naučí anglickou nakládanou zeleninu.

Připravte si:

  • 750 g růžiček květáku
  • 550 ml bílého vinného octa
  • 300 ml sladkého octa (ocet + pivo)
  • 200 g cukru
  • 1 lžíci kurkumy
  • 30 g anglické hořčice
  • 20 g solamylu
  • 40 ml vody
  • 300 g cibule
  • 200 g nakrájených španělských okurčiček

Postup:

  1. Květák si den předem naložíme do osolené vody.
  2. Zbylé ingredience zavaříme, přidáme od soli opláchnutý květák a okurčičky, 3 minuty povaříme.
  3. Rozdělíme do horkých sklenic a otočíme vzhůru nohama a necháme vychladnout.

Další inspiraci na gastrovýlety po jižní Moravě najdete na webu gourmetjiznimorava.cz

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.