Dvojí ceny na koupalištích pro domácí občany a přespolní v Dubí a Duchcově zřejmě odporují zákonu

18. srpen 2018 08:00

Česká obchodní inspekce bude rozdílné ceny na koupalištích řešit ve správním řízení.

Kvůli podezření na diskriminaci povede Česká obchodní inspekce správní řízení s koupališti v Dubí a Duchcově na severu Čech. Provozovatelé tam podle inspektorů účtují lidem dvojí ceny. Obyvatelům Duchcova a Dubí nižší než lidem z jiných měst a obcí.

Potvrdil to mluvčí inspekce Jiří Fröhlich: „V Duchcově ČOI zjistila, že se prodávaly vstupenky za  sto dvacet korun za kus, ovšem pokud přišel občan města Duchcov, dostal zvýhodněné vstupné 40 korun.“

V Dubí Česká obchodní inspekce zjistila, že jsou nové ceny od 10. srpna. „Důvodem byl údajně incident ze 7. srpna., a v novém ceníku je uvedena cena pro občany města Dubí, kde platí původní ceny a pro ostatní je cena zvýšená,“ uvedl Fröhlich.

Ve správním řízení hrozí kvůli podezření z diskriminace pokuta až tři miliony korun. 

Za loňský rok zjistila České obchodní inspekce sedm podezření na diskriminaci. Například v situaci, kdy obchodník účtuje za stejnou službu dvojí ceny.

Mluvčí inspekce Jiří Fröhlich popisuje příklad, kdy na benzínové pumpě provozovatel vybíral rozdílné poplatky na toaletě kvůli národnosti: "Zatímco Čech to měl zdarma, cizinec musel platit jedno euro."

Inspektoři odhalili také poplatky účtované v restauracích pouze cizincům nebo vyšší ceny pro zákazníky hovořící cizím jazykem.

autoři: Tereza Chlubná , Zuzana Zejdová
Spustit audio

Související