Po incidentu na koupališti v Dubí se radnice snaží zajistit větší bezpečnost. Zvyšuje také vstupné

10. srpen 2018

Na koupališti v Dubí na Teplicku je ode dneška (10. 8.) zvýšené vstupné pro přespolní. Radnice se také snaží zajistit větší bezpečnost návštěvníkům.

Důvodem opatření je podle dubské radnice především incident z úterý 7. srpna. Podle popisu svědků na Facebooku a starosty Petra Pípala z hnutí Severočeši.cz tam po hádce kvůli dítěti napadla jedna žena druhou. Napadené ženy se zastal mladý muž, na kterého se vrhlo několik dalších mužů a zmlátilo ho – obránce má zranění zejména v obličeji.

Kriminalisté podle mluvčí Ludmily Světlákové obvinili z výtržnictví a násilí proti skupině a jednotlivci útočnici z Teplic, které hrozí až tříleté vězení. Jednáním dalších agresorů se vyšetřovatelé ještě zabývají. Žádají také veřejnost poskytnutí videí a fotografií ze rvačky.

Reakcí radnice bylo také zvýšení vstupného pro lidi, kteří v Dubí nebydlí. V současném horkém létě tam totiž chodí víc lidí než jindy, a to i přespolních. Starosta Pípal to přičítá i tomu, že například v Teplicích a v Krupce koupaliště nejsou.

Vyšší vstupné pro přespolní a bezpečnost pro všechny díky kamerám

Víc lidí znamená také víc hluku, odpadků a menší komfort. Proto chce radnice vyššími cenami, podobně jako v Duchcově nebo v Bílině, omezit příchody přespolních.

Pro obyvatele Dubí zůstává vstupné stejné – 35 korun dospělí a děti 10 korun. Obyvatelé jiných měst zaplatí 120 a za děti 40 korun. To ale Česká obchodní inspekce považuje za diskriminační – podle mluvčího Jiřího Fröhlicha obecně není možné zvýhodnit nějakou skupinu lidí jen proto, že někde bydlí.

Od včerejška také hlídá koupaliště mobilní kamera městské policie, od příštího týdne tam bude stabilní kamerový systém.

Strážníci jsou na koupališti od incidentu podle Petra Pípala pořád a častěji tam zajíždí i hlídky Policie České republiky. Toto opatření bude platit do uklidnění situace – na sociálních sítích se totiž množí hlasy proti romské komunitě, protože útočníci měli být právě Romové. Policie ale konflikt nevyšetřuje jako rasově motivovaný.

Podle starosty Dubí neútočili obyvatelé města

Romové mají podle starosty Petra Pípala jiné kulturní zvyky. Dubí se proto v posledních letech ve spolupráci s Agenturou pro sociální začleňování snaží mírnit třecí plochy a předcházet konfliktům, což se podle něj daří. Například i díky romským asistentům prevence kriminality klesl počet přestupků až o 90 %.

„Ty výsledky tady jsou, takže taková jedna věc, navíc od lidí, kteří vůbec nebyli z Dubí, pokazila celý pohled na to soužití. Jsem rád, že k tomu romská komunita z Dubí přistoupila velmi konstruktivně – vydali prohlášení romské komunity města Dubí, ve kterém odsuzují celý tento čin a žádají důsledné vyšetření a potrestání viníků. Rozhodně nemají zájem, aby se v Dubí eskalovaly vztahy mezi majoritou a romskou komunitou,“ popsal starosta Dubí Pípal nálady ve městě.

Spustit audio

Související