DÚKapka zjednoduší lidem cestování po Ústeckém kraji

Ústecký kraj chce už v lednu příštího roku představit uživatelům chytrých telefonů novu mobilní aplikaci DÚKapka, která by měla zjednodušit cestování po celém kraji.

Nová aplikace sjednotí celý integrovaný dopravní systém v kraji. „Bezproblémově provede uživatele po ústeckém kraji. A to nejen, že jim poradí a pomůže, ale cestující i odbaví,“ představuje Jakub Jeřábek z odboru dopravy Ústeckého kraje.

V aplikaci bude přímo jízdenka, která nahradí tu papírovou. Cestující tak nebude muset mít ani plastovou kartu ani jízdenku – bude mu stačit mobilní telefon.

Dnes je možnost využívat po celém kraji papírových jízdenek, čipových karet, nebo může cestující platit ve většině spojích po Ústeckém kraji platební kartou. Aplikace by měla zjednodušit cestování.

  • Vyhledá spojení
  • Najde informační kanceláře
  • Ukáže možné zpoždění
  • Umožní nákup jízdenky (bude se platit platební kartou)

„Uživatelé si budou moci aplikaci přizpůsobit svým potřebám. Budou si moct v aplikaci nastavit nejčastější trasy jako je práce, domov nebo škola,“ říká Jeřábek.

Cestující tedy nebude muset pokaždé vyhledávat spoje, ale bude je mít uložené v aplikaci pro rychlejší odbavení.

Prozatím bude DÚKAPKA nabízet pouze jednotlivé jízdenky. Ty bude možné jak nakoupit a začít používat okamžitě, tak si je může cestující aktivovat až při nastoupení do vozu (lze tedy zakoupit jízdenku předčasně).

Aplikace bude zdarma k dostání v mobilních obchodech jak pro Android, tak iOS. Nyní je zatím ve vývoji a zkoušejí ji pověření odborníci. Od 1. ledna 2021 by měla být k dispozici veřejnost a dále se rozvíjet.

Placení

Jízdenku bude možné zakoupit pouze pomocí platební karty. Pokud tuto aplikaci bude mít například dítě, které platební kartu ještě nemá, zaplatí mu ji rodič. V další fázi bude možné si zakoupit i časové jízdenky (týdenní, měsíční atp.), které budou rozděleny podle kategorií (dospělý, student, dítě).

Rodič tedy bude moci dítěti zakoupit například měsíční jízdenku, kterou zaplatí kartou. V dnešní době mají ale i děti a studenti své platební karty, kterými lze platit tyto transakce.

DÚKapka nebude průkopníkem v mobilních aplikací co se týče cestování. Na tomto poli existuje již několik podobných aplikací. „Podobné aplikace fungují například v Praze – PID Lítačka, v Brně je to zase Poseidon. Další aplikace mají například v Olomouci nebo v Ostravě. A úspěšnou aplikaci mají také ČD – Můj vlak,“ dodává Jakub Jeřábek.

Aplikace DÚKapka bude fungovat pro celý integrovaný dopravní systém v Ústeckém kraji – tedy pro spoje MHD, krajské autobusy, vlaky i lodě.

Spustit audio

Související