Dubnová procházka oblohou

6. duben 2003

(vysíláno v Planetáriu 6. dubna 2003)

V tomto období se už o slovo hlásí jaro. Obloze tedy dominují souhvězdí jarní. Nad jihem můžeme spatřit souhvězdí Lva s jeho nejjasnější hvězdou Regulem. Doleva dolů, tedy dále k jihovýchodu se nalézá souhvězdí Panny. Nejjasnější hvězda Panny se jmenuje Spika. Nad východem, téměř uprostřed mezi nadhlavníkem a obzorem objevíme načervenalou hvězdu Arktur, nejjasnější v souhvězdí Pastýře. Pod ním pak můžeme nalézt oblouček hvězd, nazývaný Severní koruna. Nejjasnější hvězdou souhvězdí je Gemma, což můžeme přeložit jako drahokam.
Po západu Slunce spatříme nad severozápadním obzorem planetu Merkur. Toto období patří z hlediska pozorovacích možností v letošním roce k nejpříznivějším. V první polovině noci můžeme pozorovat Saturn. Nalezneme ho v souhvězdí Býka. Po celý večer až do ranních hodin můžeme spatřit planetu Jupiter. Pomalu postupuje souhvězdím Raka, což je malé, nenápadné souhvězdí mezi Blíženci a Lvem. Na ranní obloze svítí planeta s načervenalým zbarvením - je to Mars. Nalézt ho můžeme na jeho pouti mezi souhvězdími Střelce a Kozoroha.
Pokud jde o úkazy, v neděli 6. dubna večer nastane konjunkce Měsíce s hvězdou Aldebaran. 8. dubna pak dojde ke konjunkci Měsíce se Saturnem. 11. dubna projde Měsíc poblíž Jupitera. O den později, 12. dubna nastane konjunkce Měsíce s Regulem, nejjasnější hvězdou souhvězdí Lva. 22.4. ráno nastává maximum meteorického roje Lyrid. Za hodinu můžeme spatřit okolo deseti až patnácti meteorů. Letos však bude pozorování rušit Měsíc. 23. dubna projde Měsíc kolem Marsu. Za zmínku stojí ještě kometa Juels-Holvorcem. Počátkem dubna je možné ji spatřit na hranici viditelnosti pouhým okem, a to v souhvězdí Andromedy jako nenápadný mlhavý obláček. Ještě lépe ji spatříte, použijete-li malý triedr. Jako pozorovací stanoviště si vyberte místo mimo město s tmavým západním obzorem. Kometu objevili 28. prosince nezávisle na sobě dva amatérští hvězdáři Charles Juels z Arizony a Paolo R. Holvorcem z Brazílie.
A ještě měsíční fáze. Náš souputník nyní dorůstá do první čtvrti, ve které se ocitne 10. dubna. Vidět bude na večerní obloze až téměř do půlnoci, kdy zapadá. Úplněk nastane 16. dubna, Měsíc bude pozorovatelný po celou noc. O týden později, tedy 23. dubna bude v poslední čtvrti. Vychází po půlnoci a je vidět i na ranní obloze. Hezkou podívanou.

Miroslav Zimmer

Spustit audio