Drožďová polévka

Suroviny: 40 g másla, 42 g droždí (1 kostička), 3 lžíce nahrubo nastrouhané kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 1 malá cibule, litr vody, sůl a petrželka. Na nočky: 1 vejce, 3 lžíce jemné krupice, 1 lžíce másla, 1 lžíce mléka, špetka soli.

Postup: Nejdřív připravíme nočky, musí chvíli odpočívat. Vejce rozšleháme s mlékem a tekutým máslem, krupicí a solí. V rendlíku rozpustíme 40 g másla, na něm osmahneme jemně nakrájenou cibuli, přidáme rozdrobené droždí a pražíme, až voní jako masox a na dně tvoří škraloup. Pak zalijeme vodou, osolíme, přidáme zeleninu a vaříme do měkka. Na závěr zavaříme lžičkou vykrajované nočky a na talíři ještě zdobíme zelenou petrželkou.

Dobrou chuť vám přeje Miluše Kosinová a Český rozhlas Sever!