Drožďová polévka
Suroviny: 40 g másla, 42 g droždí (1 kostička), 3 lžíce nahrubo nastrouhané kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 1 malá cibule, litr vody, sůl a petrželka. Na nočky: 1 vejce, 3 lžíce jemné krupice, 1 lžíce másla, 1 lžíce mléka, špetka soli.
Postup: Nejdřív připravíme nočky, musí chvíli odpočívat. Vejce rozšleháme s mlékem a tekutým máslem, krupicí a solí. V rendlíku rozpustíme 40 g másla, na něm osmahneme jemně nakrájenou cibuli, přidáme rozdrobené droždí a pražíme, až voní jako masox a na dně tvoří škraloup. Pak zalijeme vodou, osolíme, přidáme zeleninu a vaříme do měkka. Na závěr zavaříme lžičkou vykrajované nočky a na talíři ještě zdobíme zelenou petrželkou.
Dobrou chuť vám přeje Miluše Kosinová a Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.