Dovolená – jak se na ní připravit?

21. květen 2012

Začíná sezóna dovolených. Letos prý podle statistik strávíme v zahraničí v průměru jen devět dní, o den méně než minulý rok. Aby nás při zaslouženém odpočinku nic nepřekvapilo, je určitě dobré se pojistit. Také se vám budou hodit informace o zemi, kterou navštívíte, obzvlášť pokud tam jedete bez pomoci cestovní kanceláře.

Ve velké většině zájezdů do zahraničí, které si koupíte u některé z cestovních kanceláří, je už například pojištění léčebných výloh. Čím dál tím populárnější je i pojištění storna zájezdu. Úmrtí v rodině, vážná nemoc, rozvod, stát se prostě může cokoliv. Pojistit se proti nepokojům nebo dokonce převratu v zemi kam chcete vycestovat se u nás bohužel nedá. Solidní cestovní kancelář by vám ale v takovém případě měla nabídnout jinou destinaci.

Zjistit si před odletem aktuální informace máte možnost na webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí.

Momentálně se například vůbec nedoporučuje vycestovat do Libanonu, Afghánistánu nebo Mali. Jestli ale patříte mezi dobrodruhy a nevadí vám navštívit některou z exotických zemí na vlastní pěst, najdete na těchto stránkách například i vhodné očkování.

Do vyhlášených letovisek nic takového potřebovat nebudete. Pro jistotu si sebou ale vezměte nějaký prostředek, který vám pomůže třeba při střevních potížích. Když by ale došlo k nejhoršímu a vy byste museli být někde za hranicemi hospitalizováni, díky pojištění vás takový nepříjemný zážitek přijde na několik stokorun. Bez pojištění na několik tisíc eur.

Jestli se ale budete na dovolené věnovat sportovním aktivitám, jako třeba lyžování mimo sjezdovky, výšlap do hor nebo potápění, budete si muset připlatit. Například takový rafting je v tabulkách pojišťoven na stejné úrovni jako třeba voják nasazený v Afghánistánu.

Pojištěním to ale nekončí, opatrní by jsme měli být i v zahraničí. Ještě než vyrazíte na dovolenou, udělejte si doma kopie všech vašich dokladů - pasů, letenek a podobně.

Přímo na dovolené pak nenechávejte žádné cenné věci na pokojích ležet třeba na stole a už vůbec za otevřeným oknem nebo balkónovými dveřmi. I když se na vás všichni budou tvářit mile, neznamená to, že se vám nemůže stát nějaká nepříjemnost. Peníze sebou noste odděleně - část v kabelce a další třeba v ruksaku.

Úplně nejlepší je, pokud to hotel umožňuje, schovat si větší obnos v trezoru a vzít sebou jen tolik peněz kolik utratíte za den. V některých státech narazíte na určitá pravidla, co se týká oblékání...

V případě, že takové zákony v zemi platí, ve vašem letovisku vás na to upozorní hned na začátku delegát. Mimochodem - na toho je dobré mít kontakt, hodit se vám bude i adresa a telefonní číslo hotelu kde bydlíte.

Nechceme vás ale děsit, stačí jen být trochu opatrný. Rozhodně si tu letošní dovolenou pořádně užijte.

autor: Milan Král
Spustit audio