Dovolená a pojištění živelní katastrofy

Požáry v Řecku letos zkazily dovolenou mnoha turistům. Tomáš Smolík z D. A. S. pojišťovny nám poradí, co může v podobné situaci klient cestovní kanceláře udělat.

„Pokud máme na dovolenou teprve odjet a cílovou destinaci nebo její bezprostřední okolí právě postihuje nějaká mimořádná situace, máme jako klient nárok na odstoupení od smlouvy bez zaplacení pojistného,” vysvětluje Tomáš Smolík a dodává: „Pokud ale katastrofa neprobíhá přímo v tom místě nebo jeho bezprostředním okolí, případné odškodnění je na domluvě s konkrétní cestovní kanceláří. Není to ze zákona nárokové.”

Někdy se ale stane, že situace se mění z minuty na minutu, jako tomu bylo například na ostrově Rhodos.

„Ministerstvo zahraničí standardně zveřejňuje mimořádné okolnosti pro různá místa na světě. Pokud nějaká katastrofa nastane, přebírá informace přímo z toho státu,” doplňuje Smolík.

Co člověk, to jiné požadavky na dovolenou. Jestli plánujete dovolenou na horách, na pláži, nebo třeba nějakým adrenalinovým sportem, vždy je důležité přizpůsobit pojištění konkrétním potřebám.

Už jsme na dovolené a překvapí nás nějaká pohroma, co s tím? Vyplatí se turistům uzavírat pojistnou smlouvu přes cestovní agenturu? Nejen to se dozvíte z audiozáznamu celého rozhovoru.

autoři: Stanislava Brádlová , Petra Vališová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.