Domov pro seniory v Děčíně má nové „sociální“ auto

9. červen 2016

Klienti domova pro seniory v Kamenické ulici v Děčíně mají o důvod víc k radosti. Díky speciálnímu projektu totiž získali nové auto.

„To víte, že jsme rádi. Navíc tím, že je tak krásně zmalované, tak si ho nespleteme,“ popisuje své dojmy z nového auta klientka domova pro seniory na kamenické ulici v Děčíně Stanislava Marešová.

Nový sociální automobil získal domov teprve nedávno v rámci speciálního projektu. „Auto jsme získali od společnosti Kompakt, která se uvedeným projektem, tzv. sociálním automobilem, zabývá už dlouhá léta. Tato firma v podstatě rozprodává reklamní plochu na vozidle. Oslovuje především společnosti a firmy z daného regionu, a ty společnosti si kupují reklamní plochu na vozidle a dají dohromady finanční částku, za kterou se to vozidlo pořídí,“ vysvětluje princip „sociálního auta“ vedoucí střediska Jiří Hatlapatka.

Nový vůz pomůže seniorům i pracovníkům domova

Nové auto bude primárně určeno pro klienty domova, kterým ulehčí například cesty na nákup nebo k lékaři. Využívat ho budou ale i pracovníci domova, kteří své klienty budou doprovázet ‒ třeba na úřady. Při pořízení vozu hrála hlavní roli cena. Ta musela být nízká a auto zároveň muselo splňovat některá důležitá kritéria.

Sociální automobil děčínského domova pro seniory

„Jedná se o osobní polododávkový vůz. Je to Dacia Dokker. Výhoda toho vozidla je, že jde o klasický kombík ‒ má velký úložný prostor, ale zároveň je i svojí výškou vyšší, takže se tam seniorům lépe nastupuje,“ doplňuje Hatlapatka.

Domov pro seniory už má k dispozici jedno starší auto, které získali před několika lety v podobném projektu a jsou s ním nadmíru spokojeni. Nový sociální vůz tak rozšířil vozový park domova a zkvalitnil i služby, které jsou seniorům poskytovány.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.