Domácí fleky

Anebo nudle – opravdu poctivé domácí…        

Ingredience
  • 140 g hrubé mouky
  • 1 středně velké vejce
  • asi 1 lžička vody
  • sůl
  • mouka na podsypání

Postup:

  1. Na vál dáme mouku, zamícháme do ní špetku soli, vytvoříme hromádku, do ní uděláme důlek, do něj vyklepneme vejce a přidáme trošičku vody.
  2. Nejprve nožem zpracujeme dohromady, pak dobře propracujeme rukama, těsto by mělo být měkké, ale nelepivé.
  3. Těsto na pomoučeném válu rozválíme asi na 1,5 mm a necháme trochu zaschnout – nebude se pak při krájení tolik lepit. Ale nepřesušit – to by se lámalo!
  4. Vyválené těsto rozkrájíme na proužky široké tak, jak chceme mít široké fleky nebo flíčky, naskládáme pár proužků na sebe a ostrým nožem odkrajujeme stejně velké čtverečky.
  5. Necháme na vzduchu proschnout.

Související