Dolský mlýn v Jetřichovicích na Děčínsku hostí do 28. srpna Dny lesních řemesel

20. srpen 2023 10:10

Dolský mlýn u Jetřichovic v Českém Švýcarsku patří na týden starým lesním řemeslům. Přímo na místě uvidíte třeba to, jak naši předci získávali ze smrkových polen dehet nebo jak pekli chleba v malých píckách. Zapojit se můžete i do stavby funkčního milíře. Dny lesních řemesel potrvají až do 28. srpna.

Dny lesních řemesel na Dolském mlýně

„Potaš letos bude, máme dost popela,“ pochvaluje si ředitel Etnologického ústavu Akademie věd České republiky Jiří Woitsch, který se tu stará o výrobu přísady, kterou ke svému řemeslu potřebují skláři. „Vyrobíme tak půl kilogramu z odhadem jeden a půl tuny dříví,“ doplňuje Jiří Woitsch.

Uprostřed louky bude velký milíř. Jeho zapálení milíře je v plánu na pondělí 21. srpna

Uprostřed louky už se začíná rýsovat velký milíř, na jeho stavbě pracuje s dalšími uhlíři Eda Tržil: „Bude zhruba 3,90 metru, výška těch 1,70 metru a pět, šest kubíků tam bude dřeva. Když se takový milíř zapálí, tak už se musí hlídat celou noc, zhruba po těch dvou, třech hodinkách.“

Slavnostní zapálení milíře je v plánu na pondělí 21. srpna v 11 hodin dopoledne. Ve středu 23. srpna se můžou návštěvníci Dnů lesních řemesel vydat na komentovanou prohlídku Dolského mlýna s historičkou Natálií Belisovou.

Spustit audio