Dobytí Měsíce. Příběh programu Apollo

9. listopad 2019

Exkluzivní vyprávění publicisty a odborníka na kosmonautiku Tomáše Přibyla, orámované stovkami dokumentárních fotografií.

Letošní padesáté výročí přistání prvních lidí na Měsíci se ve světě, a také u nás, připomínalo mimo jiné bohatou nabídkou tematické literatury. Třeba brněnské nakladatelství CPress se zapojilo skutečně velkoryse – příběh programu Apollo představilo výpravnou publikací, nazvanou jednoduše „Dobytí Měsíce“.

Dobytí Měsíce

Její autor Tomáš Přibyl není žádný zelenáč; o kosmonautice přednáší a píše více než 30 let, je autorem tisíců novinových a časopiseckých článků i několika knih s touto tematikou. Na stránkách své nejnovější publikace přibližuje jedno z největších dobrodružství historie lidského odhodlání, techniky i vědy od samých počátků a památného projevu amerického prezidenta Kennedyho, který v květnu 1961 vyhlásil ambiciózní plán dostat člověka na Měsíc před koncem desetiletí, až do poslední mise Apolla 17 v roce 1972 – s drobnými přesahy do let pozdějších.

Seznámí vás nejen s průběhem všech měsíčních misí; v knize najdete i spoustu informací technického rázu nebo profily nejvýraznějších osobností lunárního programu… s řadou detailů a také zákulisních perliček. Česky si samozřejmě můžete přečíst i jiné publikace o programu Apollo, třeba i podrobnější; „Dobytí Měsíce“ od Tomáše Přibyla však má proti nim jednu obrovskou výhodu – na 500 většinou barevných fotografií, kterým ohromně sluší velký formát publikace.

Jen jedné věci budete při jejím čtení a prohlížení litovat: že se tehdy, začátkem 70. let, už neuskutečnily další původně plánované lunární expedice. I z nich mohly být krásné obrázky.

O knihu Tomáše Přibyla s námi můžete soutěžit. Šanci na výhru máte do neděle 24. listopadu. 

Tomáš Přibyl: Dobytí Měsíce. Příběh programu Apollo. Brno: CPress, 2019. ISBN 978-80-264-2626-4.

Spustit audio