Dobrovolní záchranáři ze severu Čech se zúčastní Rescue marathonu

26. září 2014

5. ročník jednoho z největších cvičení pro dobrovolné záchranáře s názvem "Rescue marathon" se uskuteční o víkendu 26.-28. září. Mezi 15 týmy z celé České republiky se akce zúčastní i tři týmy ze severu Čech.

Velitelem jednoho z ústeckých týmů bude na tomto „cvičném zásahu" Lenka Tůmová. Na akci se připravuje se svým pětičlenným týmem podle standardů první pomoci a praktickými cvičeními v terénu.

„Během léta jsme měli několik cvičení, kde jsme si vyzkoušeli některé praktické věci z první pomoci, třeba pátrání po osobách v rojnici, práci s oxymetrem, zástavu krvácení a resuscitaci,“ vysvětluje Tůmová a dodává: „Prospěšný pro mě bude v tom, že získám nové zkušenosti, jak ve vedení lidí, protože jsem velitelka týmu, a jednak si vyzkouším nové věci“.

Kromě patnícti 5členných týmů se akce zúčastní na 60 figurantů, kteří budou simulovat různá poranění. Každý tým si s sebou má přivézt dva své figuranty.

Za dobrovolníky z Ústí nad Labem jede Martina Schorschová. Jak sama říká, akce nebude žádný med. „Ihned jak dorazíme na místo, tak nás bude čekat první velká akce, která by měla být fotbalové utkání, kde budeme hrát nějaké vandaly. Pak bychom měli mít chvilku pauzu a zas nás budou maskovat na další program“.

Program Rescue marathonu bude pro dobrovolníky i záchranáře opravdu náročný. Začíná v pátek 26. září v osm večer, končí v sobotu ve tři hodiny ráno a od šesté ranní čeká na všechny hlavní program, tervající až do nedělního večera. Je tedy jisté, že si všichni účastníci Rescue marathonu opravdu sáhnou na dno. Držíme všem palce!

autor: Martin Dušek
Spustit audio