Dobrovolní hasiči ze Strupčic zažili vzkříšení. Díky dětem a nadšení

13. květen 2016
Dobráci roku

Český rozhlas Sever hledá Dobráky roku! Tentokrát jsme natáčeli s dobrovolnými hasiči ze Strupčic, kteří před 8 lety zažili doslova znovuzrození.

Před hasičskou zbrojnicí schovanou na kraji obce stojí kromě typických červených aut i autobus se znakem strupčických dobrovolných hasičů. „Tím vozíme naše děti na soutěže,“ vysvětluje nevšední dopravní prostředek v arzenálu dobrácké techniky vedoucí dorostu Petr König.

Právě snaha věnovat se dětem vlastně znovu vzkřísila zdejší sbor. „Oficiálně jsme byli založeni v roce 1900. V Roce 1998 ale obec sbor pro nečinnost zrušila,“ vysvětluje Petr König. „V roce 2008 se ale skupinka místních rozhodla, že činnost hasičů kvůli práci s dětmi obnoví.

Postupně k dětským aktivitám přibyla i výjezdová jednotka a dobráci začali fungovat, jak se patří. „Dnes máme ve výjezdové jednotce dokonce i tři ženy,“ říká velitel jednotky Tomáš Pinkas. „Nemají žádné úlevy, jsou rovnoprávnými členkami,“ dodává.

Unikátní auto strupčických hasičů

Starosta SDH Strupčice Milan Komrska upozorňuje na novou tatru: „Je to Tatra Phoenix. Naprostý unikát. Jediná v republice, takovou nemají ani profíci. Získali jsme ji díky dotacím a sponzorským darům v loňském roce.“

Mladá hasička s nejmenší členkou

Dobrovolní hasiči ze Strupčic jsou veselá parta s velkými plány. Ve zbrojnici chtějí přebudovat podkroví. „Tam přestěhujeme klubovnu a uděláme si tam zázemí. A v dnešní klubovně bude šatna. Zatím se převlékáme v garážích a tam není moc místa,“ líčí plány Petr König.

Stěhování to bude náročné. Klubovna je plná pohárů a cen, které ze soutěží vozí nejen děti. Ve Strupčicích mají i úspěšné ženy. Soutěží a vyhrávají. A kromě toho se ještě starají o své hasiče. Bez žen by se prostě hasičina ve Strupčicích neobešla.

Poslechněte si víc dnes odpoledne po 15. hodině na frekvencích:

Ústecký kraj, Nový Bor 88,8 FM
Liberec a Jablonec 102,3 FM
Česká Lípa 94,3 FM
Harrachov, Tanvald, Desná, Smržovka 107,9 FM
Frýdlantsko a Novoměstsko 97,4 FM
Semily 103,4 FM

Znak SDH Strupčice

Dobrovolné hasiče ze Strupčic můžete v soutěži Dobráci roku podpořit až do pátku 20. května 2016 zasláním SMS ve tvaru DOBRACI(mezera)STRUPCICE na číslo 900 11 04.

Další losování v soutěži Dobráci roku určilo, že sborem, za kterým se příští týden vypravíme, je SDH Křešice. Jejich medailonek odvysíláme v pátek 20. 5. 2016 po 15. hodině.

Spustit audio