Dobráci z Háje u Duchcova drží český hasičský rekord

26. únor 2016

Dobrovolní požárníci z Háje u Duchcova mají bezmála 100 členů sboru, kterým starostuje žena. Daří se jim v hasičských soutěžích, s dětmi si vždycky jednou za rok vyměňují role a hlavně – jsou držiteli českého hasičského rekordu – v počtu lidí zapojených do požárního útoku.

Celkem má zdejší sbor 93 členů, z toho zhruba třicet dětí. „Bereme děti tak od tří let. S těmi mladšími se jeden ani nedomluví,“ říká Martin Link, vedoucí mládeže. Mladé hasiče vede už deset let a za tu dobu mu rukama prošlo 111 dětí. „Jezdíme na soutěže, trénujeme a bavíme se. Pro děti jsme v Háji jediný kroužek,“ dodává.

SDH v Háji starostuje žena

U hasičů v Háji u Duchcova si jednou do roka dospělí a děti vymění role. „Dospěláci soutěží, děti je bodují, hodnotí a kontrolují,“ popisuje Jakub Šimek, náměstek starostky SDH princip Bitvy klanů. V Háji dobrovolným hasičům vládne žena. Iva Linková svou funkci ale nijak vážně nebere. „Zvolili mě proto, že to nikdo jiný nechtěl dělat,“ říká s úsměvem Iva Linková, starostka sboru.

Poháry v klubovně požární zbrojnice ale nepatří jenom dětem. „Máme i čtyři soutěžní družstva z dospěláků,“ chlubí se Jakub Šimek. A na soutěžích se jim daří. Vozí si nejen poháry, ale i hodnotné věcné ceny.

Parta, co dbá na prevenci požárů

V garáži jim parkuje jedna cisterna. K ohni naštěstí často nemusí. V Háji jsou hrdí na svou preventivní činnost. Právě díky kvalitní prevenci prý v Háji prostě nehoří. Přesto dobráci z Háje pomáhají. Třeba při posledních povodních pracovali ve Hřensku. „Jsme skvělá parta. Hodně nás tmelí právě společné soutěže a výjezdy na akce,“ říká starostka sboru Iva Linková.

Příští rok plánují uspořádat vlastní ples. „Chce to pořádnou přípravu,“ slibuje paní Iva pořadatelsky skvělý výkon. S akcemi pro obec mají zdejší dobrovolní hasiči spoustu zkušeností. Každý rok pálí čarodějnice, pomáhají na dětském dnu nebo při Halloweenu. A k tomu stále vymýšlejí nové a zábavné aktivity. Pro sebe i pro ostatní.

Poslechněte si víc dnes odpoledne po 15. hodině na frekvencích:

Ústecký kraj, Novoborsko a Českolipsko 88,8 FM
Liberecko a Jablonecko 102,3 FM
Harrachov, Tanvald, Desná, Smržovka 107,9 FM
Frýdlantsko a Novoměstsko 97,4 FM
Semily 103,4 FM

Dobrovolné hasiče z Příchovic můžete v soutěži Dobráci roku podpořit až do pátku 4. března 2016 zasláním SMS ve tvaru DOBRACI(mezera)HAJ na číslo 900 11 04.

Losování v soutěži Dobráci roku určilo, že dalším sborem, za kterým se příští týden vypravíme, je SDH z Českého Dubu. Jejich medailonek odvysíláme v pátek 4. 3. 2016 po 15. hodině.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.