Do Ústeckého a Libereckého kraje ráno dorazily desítky tisíc kusů respirátorů

21. březen 2020

Jde o zásilku od ministerstva vnitra. Dostanou je zdravotníci a pracovníci v sociálních službách. Liberecký hejtman vyzývá lidi, aby byli ochotni své FFP3 darovat nebo vyměnit.

„Ministerstvo vnitra nám dnes ráno doručilo zásilku 35 tisíc respirátorů třídy FFP2. Okamžitě začalo přebalování, sáčkování, a brzy budeme kontaktovat příjemce. Prioritně do oblasti zdravotních a sociálních služeb, jsou tam lékárníci, dentisté a podobně,“ doplňuje vedoucí odboru kanceláře hejtmana Ústeckého kraje Luboš Trojna.

Podle vedení Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem bylo v Ústeckém kraji v sobotu dopoledne 32 lidí nakažených novým koronavirem. Přes noc a ráno nedošlo k žádnému novému záchytu.

Liberecký hejtman vyzval k výměně

Do Libereckého kraje dorazilo z vládní zásilky 18 400 respirátorů třídy FFP2, které během soboty rozveze do zdravotnických zařízení. Získají je nemocnice v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě, Jilemnici, ve Vysokém nad Jizerou a v Tanvaldu. Pak také záchranáři, praktičtí lékaři, pediatři, zubaři a další ambulance.

Nejsou to ale respirátory té nejvyšší třídy. Hejtman Martin Půta ze SLK proto na svém facebooku žádá jednotlivce i firmy, aby mu věnovali, případně směnili, respirátory FFP3, pokud je mají k dispozici. Jsou zapotřebí pro nemocnice na operace a pro záchranku při kontaktu s pacienty, kteří mohou být COVID 19 pozitivní. Upozorňuje, že na rozdíl od plátěných, tyto nevydrží více než jeden den.

Odevzdávat respirátory vyšší třídy je možné do nemocnic nebo záchranné službě, případně kontaktovat linku krizového štábu Libereckého kraje 485 226 999.

autoři: Jan Beneš , Eva Malá , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související