Do řek Českého i Saského Švýcarska se po letech konečně pomalu vracejí lososi

5. leden 2018

V loňském roce se do říček Kamenice v Českém Švýcarsku a Lachsbach v Saském Švýcarsku vrátilo více než 60 lososů. Letos se chce správa národního parku na české straně soustředit na opravu poničených rybích přechodů, aby tak ulehčila rybám cestu na jejich trdliště.

„Díky chladnému podzimu a dobrým vodním podmínkám jsme zaznamenali celkem velký počet lososů, kteří se do Kamenice vrátili. Nejsme v tom sami – v německém Lachsbachu zaznamenali více než 40 lososů, my počet navrátilých ryb odhadujeme na 20,“ potvrzuje mluvší národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

Zoolog parku Miloš Trýzna potvrzuje jeho slova a nadšeně prozrazuje, že dokonce existuje i unikátní video, potvrzující, že se dospělí lososi v Kamenici vytírají. „Od roku 1998, kdy tento projekt započal, jsme vypustili už zhruba 3 600 000 plůdků lososa obecného,“ dodává Trýzna.

V minulém století tahle ryba z českých řek úplně zmizela. Národní park společně s neziskovou organizací Beleco vypouští lososi do řeky Kamenice dvakrát až třikrát ročně – na jaře a na podzim.

„Letos, hned na začátku roku, umístíme 2 inkubační boxy, zhruba 4000 jiker, přímo do Kamenice,“ říká Tomáš Salov s tím, že ryby se do řeky vypouští v různých vývojových stádiích – pěstují se v plovoucích inkubátorech, vypouští se plůdky a na podzim potěr.

Ryby musejí překonávat při návratu z moře do řeky mnoho rybích přechodů. V Kamenici jsou ale některé z nich poškozené a neplní svou funkci. „Hledáme nějaký způsob, jak jejich funkci obnovit,“ dodává mluvčí parku.

Zatím se zdá, že minimálně dalších pět let je o vypouštění lososů do řek v národním parku postaráno. Neziskové společnosti Beleco se podařilo sehnat kolem pěti milionů z operačního programu životního prostředí. Za ně plánuje nakoupit třeba plovoucí inkubátory. „Plánujeme nákup zhruba 50 boxů,“ upřesňuje zástupce Beleca Jiří Křesina.

Zatím se rybky umísťují do dvou inkubačních boxů, které se pro líhnutí potěru nejvíce osvědčily.

autor: dap
Spustit audio