Do Louky u Litvínova přijeli odpůrci těžby hnědého uhlí. Jejich pětidenní setkání má vyvrcholit pochodem k lomu Bílina

27. červen 2018

Pětidenní Klimakemp začal v Louce u Litvínova. Podle organizátorů na něj dorazí kolem 500 lidí, kteří chtějí protestovat proti těžbě hnědého uhlí a upozornit na změnu klimatu.

Na setkání ekologických aktivistů se připravují i policisté. Jeho účastníci se totiž v sobotu vydají na pochod k uhelnému lomu Bílina. Tak jako minulý rok není vyloučený ani nelegální vstup do dobývacího prostoru.

„Tři dny se budou odehrát různé workshopy, přednášky, diskuze,“ říká za organizátory Aaron Tkadleček.

Popisuje také, co všechno letošní Klimakemp na rozlehlé louce v obci Louka u Litvínova nabízí: „Máme tu třeba Cyklodílnu, kde se opravují kola, Artzónu, kde se budou dělat umělecké věci. Máme dva programové bloky – jeden je tamhle v šapitó, a hlavním tématem je Nerůst, to znamená, jak by mohla společnost vypadat trvale udržitelná a jak by se mohla změnit, aby byla ekologická.“

Účastníci se v sobotu vydají na pochod k lomu Bílina. „Na sobotu máme nahlášený legální pochod. Co se týče občanské neposlušnosti, tak to zatím nevíme. My jen nabízíme lidem prostor pro to, aby se rozhodli, co budou chtít dělat dál,“ říká účastnice Klimakempu Klára Aubrechtová.

Policie je po zkušenostech z loňského Klimakempu připravená. Už v úterý večer kontrolovaly desítky policistů návštěvníky akce při příjezdu na nádraží. V kontaktu s účastníky Klimakempu jsou i Severočeské doly.

Více než stovka aktivistů vnikla loni v rámci Klimakempu do povrchového dolu Bílina. Strávili celé odpoledne a podvečer pod jedním z rypadel, nakonec je vyváděla policie. Aktivisté poté požádali o prošetření zásahu policie.

Generální inspekce bezpečnostních sborů vyšetřování ukončila s tím, že policisté při zásahu nepochybili.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související