Do lázní už zase mohou samoplátci. Zatím jen na léčebné pobyty, ne na wellness

12. květen 2021 14:06

Lázeňské pobyty už se zase otevřely pro samoplátce. Stačí jim i antigenní test. Odsouhlasila to vláda při další vlně rozvolnění protiepidemických opatření. Možné jsou ale zatím jen léčebné pobyty, na víkendový wellnes se do lázní ještě nikdo nedostane. Samoplátci se začali vracet taky do lázní v Teplicích.

„Budeme už v příštím týdnu otevírat nové lázně pro děti – díky tomu, že mohou přijet samoplátci sem do Beethovenu,“ popisuje obchodní ředitelka teplických lázní Yveta Slišková.

Právě se setkává s dětmi na speciálních kočárcích, které se běžně léčí v budově Nových lázní. Teď jsou s ostatními v lázeňském domě Beethoven. Z více než 700 lůžek mají lázně obsazeno 120. S uvolněním pravidel pro samoplátce ale počet roste.

První samoplátci už přijeli

„Zhruba deset klientů už přijelo o víkendu, teď přijíždějí další. To, že mohou přijet nejen ti očkovaní klienti nebo ti, kteří prodělali covid, to otevírá dveře větší skupině klientů,“ konstatuje Slišková.

Na wellness ale zatím nikdo přijet nemůže, povolená je jen léčebná péče.

„Klient tady musí být minimálně sedm dní, prochází lékařskou prohlídkou, a podle jeho aktuálního stavu jsou mu naordinovány procedury,“ vysvětluje Slišková.

Do lázní už zase můžou někteří samoplátci, teplické lázně jim nabídnou lázeňský dům Beethoven

Jedním z prvních samoplátců je František Filípek. „Vyřídil jsem si, de facto do pátku, poukaz a v pondělí jsem nastupoval,“ popisuje.

Lázeňskou léčbu potřebuje po prodělaném covidu, a nechtěl jezdit daleko. Z Jirkova, kde bydlí, to má do Teplic 40 kilometrů.

„Člověk je sice v pracovní neschopnosti, ale nic mu to nedá. A já se potřebuji nějakým způsobem rozdýchat a rozcvičit, abych zas byl fit,“ shrnuje Filípek.

Teď se chystá na hodinovou oxygenoterapii pod dohledem zdravotní sestry Lucie Pourové.

„Pán tady sedí, relaxuje v křesle, zatím co má nasazeny kyslíkové brýle. Dýchá si kyslík – je to na podporu imunitního systému,“ vysvětluje zdravotní sestra.

Mezi další procedury pro klienty po covidu patří třeba inhalace a dechová gymnastika.

Spustit audio

Související