Lázně nabízejí rehabilitační program pro ty, kteří prodělali onemocnění covid-19

26. březen 2021 10:04

Lidem, kteří prodělali onemocnění covid-19, může od následných potíží pomoct lázeňská léčba. Je zaměřená na posílení imunity, dýchacích cest, psychické odolnosti i celkové tělesné kondice. Zdravotní pojišťovny ale tuto léčbu hradí jen v některých lázních, jinak si léčebný pobyt musejí klienti platit sami – jako třeba v Lázních Teplice v Čechách.

Vedoucí rehabilitace teplických lázní Ondřej Marek pomáhá klientům, kteří prodělali covid-19, zbavit se potíží s dechem, které infekci provázejí.

„My je tady naučíme pracovat s dechem – naučíme je skloubit pohybový aparát a dech, uvolnit celý systém svalů hrudníku, aby se jim lépe dýchalo – tak, aby uměli pracovat se všemi částmi svého dechu a ulevilo se jim,“ vysvětluje Marek.

Dechovou rehabilitaci přitom demonstruje na obchodní ředitelce lázní, Yvetě Sliškové. Samoplátci se teď z rozhodnutí vlády v lázních léčit nesmějí. Zdravotní pojišťovny postcovidovou léčbu v teplických lázních neproplácejí. Na jejich program Rekonvalescence se tak samoplátci zatím jen rezervují.

„Aktuálně jich máme v těch rezervacích 10, ale dnes je v tom, že už se lidé bojí – neorientují se v té situaci a vyčkávají, jak se to vyvine. Ta nemoc je novinkou a my jsme v indikačním seznamu nenašli pro to indikaci. Je tam pouze ve skupině onemocnění dýchacího traktu, která souvisí s komplikacemi po těžkém zápalu plic, to je skupina 5, a na tu my indikace nemáme nasmlouvané,“ vysvětluje Slišková.

Tady jsou totiž specialisté na pohybový aparát a neurologická onemocnění.

Spustit audio

Související