Do konce roku by mohl ústecký soud rozhodnout v kauze „Setadiesel“

1. říjen 2019 15:00

Výslechem dalších svědků dnes ústecký krajský soud pokračoval v projednávání kauzy „Setadiesel“. Skupina lidí čelí obžalobě z rozsáhlých daňových podvodů při obchodování s pohonnými hmotami.

Žalobce vyčíslil škodu na 360 milionů korun. Rozsudek by v letité kauze mohl padnout ještě letos.

Před soudem dnes vypovídali dva celníci, kteří do firmy chodili na kontroly. Na příliš detailů z minulosti si už ale nevzpomněli a soudkyně tak četla jejich dřívější výpovědi. Hlavní líčení se teď ale zřejmě chýlí ke konci.

„Zbývá nám vyslechnout tři svědky a provést důkaz oponentním znaleckým posudkem, který předložila obhajoba a tady tento posudek pak konfrontovat s posudkem, který byl vypracován v rámci trestního řízení. Je reálné, že bychom v prosinci mohli vyhlásit rozhodnutí,“ upřesnila předsedkyně trestního senátu Jana Kurešová.

Případ se táhne už 13 let

Kauza se táhne už čtrnáctým rokem. Policie pozatýkala a obvinila několik lidí v roce 2006. Vedle dlouhé doby projednávání je rozsáhlý také spis celého případu, který má víc než 17 tisíc stran.

Délkou hlavního líčení je už unavený jeden z obžalovaných: „Je to pro mě neuvěřitelné, že se u nás může něco takového přihodit. Že taková věc se může takhle protáhnout.“

Podle Karla Brüklera, obhájce jednoho z obžalovaných, se ale délka hlavního líčení podepíše i na případné výši trestu: „Myslím si, že ani podle mezinárodního rozhodnutí to není možné. Tady už bude jen výrok o vině, ne o trestu.“

Aktuálně je hlavní líčení odročené na začátek listopadu, kdy chce soud vyslechnout poslední svědky.

Obžalovaní měli vydávat naftu za takzvaný změkčovač epoxidových pryskyřic a tím se měli vyhnout placení spotřební daně. V případě uznání viny hrozí obžalovaným 5 až 10 let vězení.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související