Ústí nad Labem: Soud začal projednávat obžalobu ex náměstkyně primátora Kailové v kauze „Vítání občánků“

16. červenec 2019 17:19

Okresní soud v Ústí nad Labem začal projednávat další část případu údajně předražené zakázky na „Vítání občánků“ z roku 2011. Obžalobě čelí bývalá náměstkyně ústeckého primátora a exposlankyně za ČSSD Zuzana Kailová.

Soudy už od roku 2015 projednávají žalobu ve stejné věci na bývalého radního Josefa Macíka a bývalého primátora Víta Mandíka. Kailová je obžalovaná zvlášť, protože ji poslanecká sněmovna odmítla v roce 2014 vydat k trestnímu řízení.

Město v roce 2011 vypsalo zakázku a zároveň oslovilo čtyři agentury – nejlevnější nabídku dala neoslovená firma Atlantic. Radní následně zakázku zrušili.

Policisté obvinili bývalou poslankyni v kauze vítání občánků v Ústí nad Labem

Zuzana Kailová ČSSD

Policie obvinila bývalou poslankyni a náměstkyni primátora Ústí nad Labem Zuzanu Kailovou z ČSSD. Případ se týká údajně předraženého ústeckého projektu Vítání občánků v letech 2012 a 2014. Tehdy ji sněmovna ke stíhání nevydala.

Znovu ji město vyhlásilo prostřednictvím najatého administrátora. Smlouvu získala agentura Darothore, která jako jedinou dala nabídku – zhruba 5,25 milionu za 3 roky. Město nakonec vyplatilo jen část – 1,75 milionu korun.

„Znaleckým posudkem bylo potvrzeno, že jednotlivé položky, vyúčtované v rámci nákladů společnosti Darathore byly značně nadhodnocené. Nejsou podloženy potřebnými daňovými doklady a vyúčtování bylo pouze formální, s cílem dosáhnout vyplacení plné výše ceny. Vyúčtování nebylo ze strany statutárního města Ústí nad Labem žádným způsobem kontrolováno,“ shrnula státní zástupkyně Lenka Pošíková.

Doplnila, že Zuzana Kailová se jako náměstkyně primátora kromě výběru podílela na tvorbě zadávacích podmínek tak, aby šanci měla právě vítězná firma Darothore. Věděla i o levnější nabídce agentury Atlantic ze zrušeného řízení.

Kailová u soudu vinu odmítla: „Já jsem se na zadávací dokumentaci nepodílela, ani jsem žádné firmy neoslovila. Kategoricky odmítám, že bych komukoliv měla dávat nějaké instrukce k tomu, jak by to měl připravit. Příprava materiálů byla prostě na zodpovědnosti úředníků těch daných odborů. A co se týká toho finančního rámce, nikdo za mnou za celou dobu nepřišel a nevznesl nějakou připomínku k tomu, že by ta akce měla být nějakým způsobem předražená.“

Obžalovaným v kauze „Vítání občánků“ hrozí až 10 let vězení

Zuzaně Kailové hrozí až 10leté vězení, stejně jako bývalému primátorovi Vítu Mandíkovi a exradnímu Josefu Macíkovi za ČSSD.

Okresní soud Mandíka a Macíka loni v září napodruhé zprostil obžaloby, rozsudek ale není pravomocný – státní zástupkyně se odvolala. Případ Zuzany Kailové by to ale podle žalobkyně Lenky Pošíkové nemělo ovlivnit.

Projednávání případu Zuzany Kailové bude pokračovat v listopadu výslechy tehdejších radních nebo úředníků.

Spustit audio

Související