Do geotermálního vrtu v Litoměřicích odborníci spouštějí seismometr – nejhlouběji ve střední Evropě

28. leden 2020 12:12

Do hloubky 1,5 kilometru geotermálního vrtu v Litoměřicích odborníci spouštějí seismometr. Bude to nejhlouběji umístěná sonda ve střední Evropě. Vědci s její pomocí upřesní praskliny v hornině, kudy může odtékat voda.

Podle ředitele společnosti Ringen Tomáše Fischera zaznamená tato sonda i ty nejmenší otřesy.

„Máme tu síť 9 stanic, ty jsou ale na povrchu a jsou rušeny průmyslovým dopravním neklidem. Pokud ale dáme stanici do takové hloubky, je veškerý tento šum odfiltrován horninou a ten seismograf vidí daleko víc toho, co se děje pod zemí,“ vysvětlil Fischer.

Chování puklin a hornin zjišťují vědci i pomocí optických kabelů.

„Pokud pošleme laserový pulz, tak z jeho odrazu můžeme zjistit, jaká to byla teplota. Máme ten optický kabel do hloubky 1,6 kilometru – to nám umožňuje měřit teplotu v kroku jednoho metru podél celého vrtu. Tím jsme zjistili, kudy nám ta voda odtéká, protože je studenější než okolí,“ popisuje Fischer.

Pokud vše půjde dobře a výzkumníkům se podaří získat grant na druhý vrt, mohlo by se teplo ze země začít zkoušet za 3 roky právě na budově centra pro geotermální energii.

„Není to jen o stabilitě té cirkulace, ale také o tom, že pokud jímáte zemské teplo touto technologií, tak vymýváte řadu minerálů a dalších látek z horniny. Ty musíte na povrchu z té vody odebrat, aby nedocházelo k zanášení deskových výměníků a dalšího zařízení,“ vysvětlil Antonín Tym, manažer geotermálního výzkumného centra.

Spustit audio

Související