Do Divoké soutěsky v Hřensku se vrátily výletní lodičky

1. duben 2023 14:45

Turisté se ve Hřensku mohou po osmiměsíční přestávce opět plavit po řece Kamenici. Zatím ale jen v jedné ze soutěsek.

Výletníci se mohou vydat lodičkami zatím na okružní plavbu Divokou soutěskou. Edmundova zůstává z bezpečnostních důvodů zavřená včetně přístupové stezky od Hřenska i od Mezního můstku. Přesto se první dubnový den, kdy začala sezona i ve Hřensku, přijelo do soutěsek podívat a svézt na lodičkách několik desítek lidí. V pláštěňkách a s dobrou náladou.

„Zájem je prozatím nízký, a tak se může výletníkům poštěstit, že budou mít pramici jen pro sebe,“ hodnotil situaci převozník Tomáš Sabol.

Okružní jízda Divokou soutěskou trvá asi dvacet minut. Horní přístaviště, kde se dalo ještě před třemi lety vystoupit, je stále uzavřené kvůli požáru i kůrovci. Za jízdu po mírném zdražení dospělí zaplatí 100 korun, děti a senioři polovinu.

Soutěsky byly mimo provoz od loňského 24. července, kdy je turisté museli opustit kvůli lesnímu požáru. Kromě oblasti Pravčické brány zasáhl oheň i Hřensko a osady Mezní Louka a Mezná, kde shořely tři domy.

Některé cesty národním parkem jsou stále nepřístupné podobně jako právě Edmundova soutěska. Ta je pro turisty přístupnější a je i delší než Divoká, proto je mezi návštěvníky parku oblíbenější. Letos se do ní ale zřejmě nedostanou. Podle starosty Hřenska Zdeňka Pánka ze sdružení Soutěsky - věc veřejná, věc neprodejná  bude vstup umožněn zřejmě příští rok. Pro obec to znamená ztrátu části příjmu z letní sezony, jak řekl.

Opravy v soutěskách vyjdou Hřensko na asi jedenáct milionů korun. 

autor: Jana Vitásková | zdroj: ČTK
Spustit audio