Do Českého Švýcarska se letos začali vracet turisté. Někde je návštěvnost stejná jako před covidem

25. říjen 2023 12:11

Správa národního parku České Švýcarsko je s letošní návštěvností chráněné oblasti vcelku spokojená. I přesto, že po ničivém požáru zůstává uzavřená jedna z hlavních cest na Pravčickou bránu nebo Edmundova soutěska ve Hřensku, si do parku turisté cestu našli. Čísla ze sčítačů na některých místech dokonce ukazují hodnoty, jaké bylo možné vídat v sezonách před světovou pandemií koronaviru.

Jaruška Hrušková pracuje pro obec Hřensko – na parkovišti organizuje dopravu. Má tak nejlepší přehled o tom, kolik aut s turisty sem za celou sezonu přijede. „Tím, že je zavřená ta Tichá soutěska, tak sem sice lidé jezdili, ale bylo to slabší,“ konstatuje.

Právě uzavřená Edmundova soutěska a Gabrielina stezka přesměrovaly nápor návštěvníků ze Hřenska na výš položenou Meznou, odkud se dá jít do soutěsky Divoké.

Všichni pak musí projít kolem Resortu Mezná. Majitel resortu Roman Pluháček tak s letošní sezonou nemůže být nespokojený. „Mezná má ohromnou výhodu toho místa. Vůči těm ostatním je mi to trošku hloupý, ale je to tak,“ přiznává.

Čtěte také

Podle Pluháčka trpí uzavřením Edmundovy soutěsky celý region: „Tím, že je zavřená a je to ve známosti, a bude s největší pravděpodobností zavřená i příští rok, tak si myslím, že tím trpí celý region.“

Podle dat ze sčítačů, které jsou umístěné u důležitých cest atraktivních cílů, nebyla návštěvnost národního parku v letošní sezoně vůbec zlá.

„Na těch cestách, které jsou otevřené, se dá říci, že se ty návštěvnické proudy dostaly do takového toho normálu, na který jsme byli zvyklí před covidem,“ potvrzuje  mluvčí správy parku Tomáš Salov a dodává: „Nejvíce průchodů jsme zaznamenali na cestě od Třech pramenů k Pravčické bráně, tam náš sčítač zaznamenal 270 000 průchodů.“

Podle Salova se s otevřením Gabrieliny stezky vedoucí k Pravčické bráně nebo Edmundovy soutěsky nedá příští rok příliš počítat.

Spustit audio

Související