Dluhové poradny v Mostě zaznamenaly nižší zájem o oddlužení. V Chomutově naopak přibývají dlužníci

16. březen 2021 14:24

Dluhové poradny v Mostě v Litvínově zaznamenaly nižší zájem lidí, kteří chtějí vyřešit své dluhy osobním bankrotem. Podle jejich zaměstnanců teď lidé teď musí zvládat existenční problémy a pětiletý proces oddlužení je pro ně příliš dlouhý. Žádostí o pomoc se zvládnutím dluhů naopak přibylo v Chomutově. Do poradny tam přicházejí lidé, kterým práci nebo živnost vzala pandemie.

„Pět let je v tuto chvíli běh na dlouhou trať – ten horizont je teď hodně vzdálený,“ zdůvodňuje pokles zájmu o oddlužení vedoucí Občanské poradny v Mostě a Litvínově Lada Šůlaková z mostecké Diakonie.

Zároveň podotýká, že samotný proces dluhového poradenství je teď zpomalen hygienickými opatřeními. „Ty lhůty se protahují – probíhá to přes e-maily, dopisy. Ta forma poradenství prochází nějakou proměnou,“ vysvětluje Šůlaková.

Na místo řešení dluhů tak pracovníci občanské poradny podle ní často řeší úplně jinou problematiku. „Řekla bych, že se na nás v tuto chvíli hodně obracejí, pro to, jak se říká, lidské teplo. Skutečně teď potřebují emoční podporu,“ vysvětluje.

Lidem vznikají dluhy kvůli protikoronavirovým opatřením

Na dluhovou poradnu v Chomutově se naopak teď ve větší míře obracejí ti, kterým pandemie vzala práci nebo podnikání – vznikly jim dluhy, které nemají z čeho splácet.

„To spektrum klientů se dá rozdělit na ty, kteří se kvůli té koronavirové krizi dostali do té tíživé situace kvůli výpadkům příjmů nebo ztrátě zaměstnání, kdy nebyli schopni hradit své závazky řádně a včas. Dále jsou to třeba podnikatelé, kterým byla pozastavena činnost kvůli těm koronavirovým opatřením. Řekla bych, že zhruba třetina je těch podnikatelských subjektů a další dvě třetiny tvoří zaměstnanci,“ říká za tamní poradnu Marcela Rajsiglová.

Lidé dluží nejčastěji od půl do jednoho milionu korun – jde o komerční úvěry i o platby sociálního a zdravotního pojištění.

Do problémů se dostávají i lidé, kteří už v insolvenci jsou, ale například tím, že jsou doma s dětmi na ošetřovném, jim klesl příjem a závazky nemohou hradit.

Podle Marcely Rajsiglové je mezi loňským a letošním jarem zásadní rozdíl: „Loni měli lidé ještě závazky z dřívější doby. Za ten rok jim ty závazky vznikly právě kvůli té krizi.“

Nápor dluhové poradny očekávají v létě, kdy by v platnost měla vejít novela insolvenčního zákona, který zkracuje dobu oddlužení z pěti let na tři roky.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související