Divadla na Mostecku vstupují do nejisté sezóny – kvůli drahým energiím i obavám z covidu

26. říjen 2022 14:59

Letošní divadelní sezóna měla být pro Městské divadlo v Mostě i pro Docela velké divadlo v Litvínově po pandemii první sezónou bez omezení. Podle vedení divadel je ale stejně nejistá, jako ty tři předešlé. Představení musí rušit jak kvůli covidu, tak kvůli dražším energiím. Některé kulturní domy a malá divadla totiž domluvená představení ruší kvůli drahému vytápění.

„Covidová doba byla pro nás opravdu příšerná. Teď, když se to rozjelo, že už je divadlo v pohodě, tak nám představení začala odpadat. A my jsme placeni od představení, takže pokud ho neodehraješ, tak zaplacený nejsi,“ vysvětluje herečka soukromého Docela velkého divadla v Litvínově Andrea Šulcová.

Jaké jsou důvody, proč některá divadla ruší nasmlouvaná představení, popisuje spolumajitelka a ředitelka divadla Jana Galinová: „Protože například vypukl covid v tom zařízení, nebo se ten šéf toho zařízení najednou rozhodl, že nebude raději topit, a tak nám zrušil nějaké to představení.“

Docela velké divadlo je ve vlastní cihlové budově. Dotace, které získává od města, nesmí využít na platbu energií. Vydělat si ně musí právě hostováním a zájezdy. „Všechny ty peníze, z kterých žijeme a z kterých platíme tu budovu, protože tu nesmíme platit z dotace, tak ty vyděláváme po republice,“ dodává Galinová.

Rušení představení z důvodu drahého vytápění tak může divadlo existenčně ohrozit.

Městské divadlo chce některá svá představení přesunout na menší scénu

V sousedním Mostě přispívá na provoz městského divadla tamní magistrát. Už teď se tam ale snaží šetřit. Některá představení přesouvají z velkého divadla do menšího Divadla Rozmanitostí.

„Některé ty takzvaně komorní tituly, které teď ve velkém divadle hrajeme, bychom chtěli kvůli vytápění přenést do Divadla Rozmanitostí. To sebou ale nese některé provozní problémy – třeba úpravu dekorací nebo drobné přezkoušení. Energetické zajištění toho představení na malé nebo velké scéně, to je ale opravdu velký rozdíl,“ říká ředitel Městského divadla v Mostě Václav Hofmann.

Pro divadla bude nadcházející sezóna těžká. Herečka Andrea Šulcová šetří a věří, že nadcházející zima bude mírná. Navzdory tomu, že žije v přízemí cihlového činžovního domu, z úsporných důvodů ještě nezatopila.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související