Diakonie v Mostě začala do sociálně slabých rodin rozvážet stovky vánočních dárků ze sbírky Krabice od bot

19. prosinec 2022

O pětinu víc požadavků než minulý rok zaznamenala Diakonie českobratrské církve o dárky ze sbírky Krabice od bot. Jsou určené pro děti z chudých rodin, kde by si nadílku pod stromečkem jinak nemohly dovolit.

„Jsou to dárky pro tři děti. Nejvíc si přáli oblečení,“ popisuje maminka Monika, která má doma tři malé kluky. Na to, aby jim udělala Vánoce podle jejich přání, nemá peníze.

Do jakých rodin putují dárky ze sbírky Krabice od bot, prozradila pracovnice mostecké Diakonie Pavlína Nachtmanová: „Je to pro rodiny s dětmi, které se nacházejí v tíživé finanční situaci, kterou nedokážou zvládnout.“

I když se nepodařilo přímo v Mostě vybrat všechny dárky, nakonec jich rukama pracovníků prošlo mnohem víc.

„Díky spolupráci s ústředím se nám povedlo získat ještě dalších 300 dárků z jiných sběrných míst. Reálně tedy našima rukama prošlo přes 1100 dárků,“ shrnul za diakonii Petr Hofman.

Diakonie v Mostě se obávala, jak dražší ceny energií i vysoká inflace ovlivní ochotu dárců, přispět do sbírky Krabice od bot.

Obavy ale byly podle Petra Hofmana zbytečné: „I letos byli dárci velice štědří a vzhledem k tomu, že se vybralo více dárků než loni, tak si myslím, že ten vliv nebyl až tak velký. Nicméně se to projevuje na větším počtu těch poptávaných dárků. Oslovilo nás víc organizací s větším počtem.“

Dárky ze sbírky Krabice od bot budou pracovníci Diakonie rozvážet až do čtvrtka 22. prosince.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související