Lidé na Mostecku darovali sociálně slabým rodinám desítky dárků v rámci sbírky Krabice od bot

22. prosinec 2021 09:00

Diakonie Českobratrské církve evangelické pořádá před Vánoci sbírku nazvanou Krabice od bot. Lidé do takových krabic balí dárky, které mají udělat radost dětem z chudších rodin. Na Mostecku se do sbírky zapojily stovky lidí. Pracovníci diakonie teď jejich dary rozvážejí do rodin.

Pracovnice diakonie právě přijely na sídliště Janov v Litvínově. Na parkovišti předávají dárky rodině Havlíčků.

„Je to pro nás obrovská pomoc. Bojujeme se vším, a tohohle si opravdu moc vážíme,“ konstatuje Soňa Havlíčková, která je doma se třemi malými dětmi, zatím co její manžel Petr pracuje na směny.

Rodina se potýká s rostoucími cenami energií. Nejvíc ale platí za probíhající soud v Šumperku o výživné na dvě děti ze Sonina předešlého manželství.

„Výživné pro dvě děti, to je to nejhorší, za co teď bojujeme, ale bohužel to prohrávám,“ konstatuje smutně paní Soňa. „Otec dvou starších dětí dluží přes 300 tisíc korun na výživném,“ doplňuje ji její manžel.

Dárky, které si odnáší, prý skutečně rozbalí až na Štědrý den. „Vydržíme. I když jsem to už dětem vysvětlovala, ale vydržíme,“ usmívá se Soňa Havlíčková.

Lidé letos v rámci Krabnice od bot věnovali rekordní počet dárků

Podle sociální pracovnice Diakonie Andrei Holubové jsou lidé ve sbírce Krabice od bot rok od roku štědřejší.

„Sbírka byla určitě úspěšná – bylo víc balíčků než třeba loni či předloni. Rok od roku to narůstá. Natím jsme jich rozvezli tak 60 a ještě nám jich plno zbývá,“ popisuje Holubová.

Balíčky s dárky přicházení do služeb, jako je azylový dům, sociálně aktivizační služba nebo pěstounské rodiny. Získá je pro své klienty i charita, farnost nebo centrum sociálních služeb v nedalekých Obrnicích.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související