Diakonie v Mostě se snaží chránit děti před negativními vlivy rozvodu. Pořádá proto pro rodiče semináře a terapie

10. říjen 2024 08:38

Rozvod rodičů je pro děti pokaždé náročným obdobím. Často je doprovázený dohady o způsobu péče o děti i nevraživostí rozvádějící se dvojice. O to, aby celá situace dopadla na děti co možná nejméně negativně, se snaží Diakonie v Mostě. Pro rozvádějící se páry pořádá semináře a terapie, díky kterým by měli dospělí najít cestu ke klidné dohodě a spolupráci ve výchově dětí.

Od začátku roku využily službu více než čtyři desítky rozvádějících se párů.

„Dostali jsme se do stavu, kdy jsme potřebovali vyřešit předávání syna – toho mi totiž třeba nechával u dveří domu. Zazvonil a odešel,“ vypráví svůj příběh Marcela z Mostu.

Pravdu nemusí mít jen jeden z rodičů

Pětiletý syn nesl spory rodičů těžce. Oba partneři se proto přihlásili na terapie a seminář, který je měl naučit se k sobě chovat tak, aby jejich spor dítě nepocítilo.

A jak zněly rady pro partnera Marcely? „Že by dítěti neměl říkat, co si o mamince nebo babičce myslí, že by si měl své názory nechávat pro sebe – tak, aby to pro to dítě bylo snesitelné,“ přibližuje paní Marcela.

Leccos musela ve svém chování změnit i ona. „Já jsem, musím uznat, začala být podstatně smířlivější a ne tak tvrdohlavá, protože i se mnou trochu zahýbali – řekli mi, že ne všechno, co já si myslím, je to nejpravdivější – že i jeho pravda je skutečná,“ přibližuje Marcela.

Párová terapie sehrála následně důležitou roli. „Tam jsme byli donuceni spolu komunikovat, nesměli jsme ale úplně mluvit spolu – buď jsem k té paní mluvila já a on si mohl dělat zápisky, nebo on mluvil a já si dělala poznámky. A pak jsme to, co jsme si o tom mysleli, zase řekli té paní, takže jsme vždy došli k nějakému závěru, aniž bychom se pohádali, protože jsme spolu vlastně nemluvili, ale měli jsme prostředníka,“ vzpomíná paní Marcela.

Dnes se oba partneři spolu více baví a vychází spolu dobře, což je pro syna nejdůležitější.

V poradně se rodiče učí uvědomit si, co potřebuje dítě

Jednou z lektorek seminářů je Marie Jarolímová. S čím se nejčastěji při své práci setkává? „Oni mají pocit, že musí mezi sebou bojovat a dokazovat, kdo je lepší rodič. Někdy se jedná i o nějaké to ponižování. Snažíme se proto o to, aby si spíš uvědomili tu svou rodičovskou roli a také, jak ten rozvod dopadá na jejich děti a co děti potřebují,“ vysvětluje.

Účast v semináři i na párových terapiích je pro dvojice dobrovolná, mohou se jich účastnit i jejich rodinní příslušníci. Může ji ale nařídit nebo doporučit i soud.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související