Desítky tisíc malých lososů vypustili do Kamenice v NP České Švýcarsko

5. květen 2017

V národním parku České Švýcarsko dnes vypustili do řeky Kamenice několik desítek tisíc malých lososů. Snaží se tak vrátit tuto rybu do českých řek, kde lososi dřív žili. Malé rybky přivezli k Dolskému mlýnu u Jetřichovic na Děčínsku z líhně v Německu.


Máme dva typy – plůdek, to jsou ty úplně malinké rybičky, a potom máme roční rybičky,“ vysvětluje Tomáš Salov, mluvčí správy Národního parku. „Letos vypouštíme 30 tisíců kusů plůdků a 7 tisíců těch větších rybiček,“ upřesňuje.

S umístěním lososů do řeky dnes přišly strážcům Národního parku pomoci také děti ze dvou základních škol z Děčínska. Vypouštět malé rybky do vody ale není jednoduché. Dobrovolníky, kteří se vypouštění účastní, instruoval strážce parku Jakub Juda. „Ideální je nepouštět je do prudkého proudu, spíš do nějakých tišinek,“ doporučuje.

Velký losos stojí 1 euro a tisíc kusů malých lososů přijde na 140 euro. Akci financuje správa národního parku, vznikla i veřejná sbírka. Podle Tomáše Salova je tam v tuto chvíli zhruba 150 tisíců korun.

autor: dap
Spustit audio