Desítky studentů z Mostu vyjíždí každý rok „na zkušenou“ do zahraničí

6. leden 2020 11:56

Zhruba 50 studentů střední a vyšší odborné školy pedagogické, obchodní a zdravotnické z Mostu vyjíždí každý rok na čtyřtýdenní stáž do zahraničí. Zkušenosti sbírají díky mezinárodnímu programu Erasmus v Německu, Francii, Irsku nebo na Islandu.

Holandský Meppel je partnerem města Most. Nadace pro spolupráci obou měst proto zprostředkovává studentům stáže například na tamní radnici nebo v pečovatelských službách.

„Odborné znalosti i to, že se člověk procvičí v jazyku a pak si i víc věří, protože je 4 týdny v zahraničí odkázaný jen sám na sebe,“ popisuje Josef, co mu dala čtyřtýdenní studijní stáž v holandském Meppelu.

Pracoval tam na radnici. „Kromě administrativních činností jsme se hlavně snažili, nebo nám bylo umožněno, porovnat rozdíly ve fungování radnice v našem městě a v Meppelu,“ vysvětluje Josef.

30tisícový Meppel je menší než Most, proto tam podle Josefa radnice snadněji komunikuje s občany například o jednotlivých investicích.

Ředitelka střední pedagogické, obchodní a zdravotnické školy a vyšší odborné školy v Mostě Jitka Hašková vyjmenovává, do jakých zařízení v Meppelu studenti vyjíždí: „Studenti, kteří studují ekonomický nebo právní obor pracují na radnici, kde pracují v open officech. Pak tu jsou studenti sociálně právního nebo zdravotnických oborů, kteří pracují v seniorských domech typu domova důchodců nebo nějakých zařízeních sociálního či zdravotnického charakteru.“

Do Meppelu vyjíždí každý rok 4 studenti z Mostu. Harm jan Lanjouw je bývalý starosta města a předseda nadace partnerství mezi Meppelem a Mostem. Podle něj je pozoruhodné, jak se studenti v novém prostředí orientují.

„Dva studenti pracují ve zdravotnické oblasti, třeba v domovech pro důchodce v pečovatelských domovech, a dva pracují v Meppelu na radnici v ekonomické oblasti. Na začátku ti studenti při té spolupráci neuměli tak dobře anglicky, protože na to nebyli zvyklí, ale po měsíci se rozmluvili a komunikují mnohem lépe. Ti pracovníci, co je mají na těch pozicích na starosti, jsou z nich většinou velmi nadšení,“ tlumočil Zdeněk Paďourek.

Letos se studenti z Mostu podívají v rámci studijního pobytu nově do Španělska a na Maltu.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související