Design bytu i jeho atmosféru je možné změnit kombinací několika detailů

27. leden 2024

Máte za sebou vánoční úklid a přitom byste chtěli váš byt s novým rokem trochu vylepšit? Nemusíte dělat náročné rekonstrukce. Atmosféru interiéru je možné vylepšit vhodnými detaily i menšími úpravami. Stačí trocha fantazie a představivosti.

Čím začít? Pořádným novoročním úklidem spojeným s vyklízením. Když se začnete zbavovat věcí, které nepoužíváte a které jsou zbytečné, rozbité nebo nefunkční, najednou váš příbytek začnete vnímat jinak. A zjistíte, že je v něm prostor i pro nové trendy a moderní doplňky. Pokud se nechcete pustit do zásadní a náročné přestavby, pouhé doplňky a drobné úpravy celkový charakter bytu zásadně zlepší a váš byt prokoukne.

Osvětlení může způsobit zázrak

Doslova zázraky mohou udělat nové závěsy, které byt zateplí a zlepší akustiku. V minimalistických bytech ale nemusí působit dobře. Akustiku pak můžete zlepšit akustickou stěnou, která je vhodným designovým doplňkem a její montáž je velmi jednoduchá.

Ideální je, pokud barevně sladíte závěsy s barvou nových potahů na polštáře a různé jiné textilní doplňky. Jednoduché oživení mohou přinést i nové menší kusové koberce, které jsou v současnosti mnohem používanější než velké koberce pokrývající celé místnosti. Koberce značně strádají a menší běhouny nebo kusové koberce je snadné vyměnit.

Zázrak způsobí i nové osvětlení, například nová lampa nebo jednoduchá bodová světla osvětlující obraz nebo vitrínu ve skříni.

Vhodná volba doplňků

Současným trendem je zesvětlování a skandinávský styl, který se vyznačuje kombinací dřeva, světlé barvy a přírodních doplňků. Vhodné jsou proto dřevěné dekorace, sochy, vázičky apod. Zároveň je velmi módní barva černá, která působí kontrastně a efektně. Například v kuchyňské lince dokáže udělat velkou parádu výměna baterie za moderní černou.

Opatrnost je na místě s renovací nábytku. Kuchyňskou linku je sice možné oživit novou pracovní deskou, ale při jakékoliv podobné dílčí úpravě nábytku je nutné se podívat nejprve na to, jak zachovalý je korpus a kostra skříní. Pokud je nábytek v pořádku, dílčí renovace se rozhodně vyplatí. Do rozviklaných skříněk s vychozenými panty ale dvířka nevyměňujte. 

Péči věnujte i stěnám

Nemusíte znovu vymalovat celý byt. Můžete si vybrat volnou stěnu, kterou jako jedinou nově vymalujete do jiné barvy, a tím oživíte celou místnost. Stěny také můžete vyzdobit novými obrazy – nemusí to být nákladné originály známých mistrů. Oblíbené jsou různé zarámované plakáty nebo reprodukce, které můžete často obměňovat.

Pozornost si zaslouží i květiny. Rozhodně se vyhněte velkým stěnám s množstvím malých květináčků. Sjednoťte typ a styl květináčů, vylaďte je barevně k interiéru a vsaďte na menší počet solitérních vzrostlejších květin.

Spustit audio