Jarní svod loveckých psů chovatelům ukáže, jestli je pes vhodný pro chov a účast na výstavách

25. duben 2024

Ohaři, jezevčíci, teriéři, ale i další plemena loveckých psů teď na jaře mohou absolvovat takzvaný jarní svod. Rozhodčí posoudí, zda je pes vhodný pro chov a účast na výstavách. Kontroluje zuby, výšku, oko a u psů varlata.

„Je to předběžné posouzení. Zjišťují se hrubé vady, aby lidé věděli, jestli se jim vyplatí chodit na výstavy,“ říká předsedkyně kynologické komise Okresního mysliveckého spolku Jihlava Ivanka Soukupová. Svodu se neúčastní jen myslivci, ale i další chovatelé. „Je spousta lidí, kteří mají pejska jako kamaráda. Je to dobře pro socializaci a aby věděli, jestli má cenu se hlásit na výstavy, které jsou dneska drahé,“ dodává.

Psy posuzuje exteriérový rozhodčí. „Posuzuje sám a pomocníci zapisují,“ dodává Ivanka Soukupová. Jarní svod loveckých psů začíná slavnostním nástupem s loveckým trubačem. Poté chovatelé se psy v předem daném pořadí předstupují před rozhodčí. Ta čtečkou kontroluje čip, změří výšku psa, zkontroluje zuby a oči. „Musím se přihlásit u místního OMSu, zaplatit poplatek, doklady, průkaz původu a očkovací průkaz s sebou,“ říká chovatelka Petra Milostná, která ke svodu přivedla svého kudrnatého retrívra.

Čtečka čipů a mírka k měření výšky
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.