Děčínský útulek pomáhá majitelům s výchovou psů

25. březen 2013

Děčínský útulek se snaží naučit nejen pejsky, ale hlavně jejich majitele, jak se správně pohybovat například po ulici nebo mezi dalšími psy ve městě. Tam by se měl částečně výcvik také konat.

„Jedná se o výcvik základní poslušnosti – tedy o to, aby lidi uměli si přivolat psa, aby ho naučili chůzi u nohy, s tím že na to potom navazují i další cviky, jako jsou třeba povely sedni lehni, odložení... Plánuji, také že s lidmi vyrazíme do ulic, aby si psi zvykli na ostatní psy a na ruch ulice.“ prozrazuje cvičitel a chovatel Jaroslav Neuman.

Jedním z účastníků kurzu byl Ladislav Průša a jeho pes Mohamed. Společně s přítelkyní si ho vzali právě z děčínského útulku a byla to podle nich láska na první pohled. Jde o křížence holandského ovčáka a jak majitelé přiznávají, občas s ním trochu zápasí. Právě proto také kurz absolvují.

Na kurz dorazila se svým psem i paní Helena Šnajdrová, která chtěla svého psa naučit se chovat mezi ostatními čtyřnohými kamarády. „Je strašně temperamentní, bláznivej, a nevím, jak to zvládne... Trochu poslouchá, když jsme sami, ale v tomhle stádu...“ strachovala se před lekcí.

Celý kurz trvá zhruba dva a půl měsíce. Na jeho konci se do děčínského útulku znovu vydáme, abychom zjistili, jaké pokroky psi i jejich pánové udělali.

autor: bach
Spustit audio