Děčínská zoo se raduje z dalšího přírůstku – mláděte lamy vikuně

3. srpen 2022

Další odchov si na své konto připsala děčínská zoologická zahrada. Stalo se jím mládě lamy vikuně, které přišlo na svět začátkem července.

„Porod proběhl naprosto hladce. Mládě bylo hned po narození vitální, stavělo se na nohy a dožadovalo se mateřského mléka. Matka se o něj vzorně stará – při první kontrole jsme zjistili, že je to sameček,“ uvedl vrchní chovatel Petr Haberland.

Lamy vikuně

Chovu vikuní se děčínská zoo věnuje od roku 1998. V roce 2004 se dokonce stala první českou zoologickou zahradou, které se podařil úspěšný odchov tohoto druhu. Od té doby děčínská zoo úspěšně odchovala celkem osm mláďat.

Až letošní mládě dospěje, rozšíří chov v některé z evropských zoologických zahrad.

autor: Alena Houšková | zdroj: Zoo Děčín
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.