Děčínská zoo má nového obyvatele: rosomáka sibiřského

22. červenec 2020 14:55

Poslední z expozic komplexu „Zvířata z chladných krajů“ v děčínské zoologické zahradě má konečně svého obyvatele. Stala se jím samice rosomáka sibiřského.

Rosomák sibiřský, kterému se také říká hyena severu, je největší suchozemskou lasicovitou šelmou. Obývá především území tajgy a tundry severní polokoule – v severní Kanadě, na Aljašce, v severských státech Evropy, v západním Rusku a na Sibiři.

V poměru k velikosti těla má tato šelma velmi široké tlapy, které jí umožňují rychle se pohybovat i ve vysokém sněhu, do kterého se tak neboří. Rosomák je schopen ulovit zvířata i mnohem větší, než je on sám – například losa, který je 20x těžší.

Rosomák se obává pouze lidí a smečky vlků, často se u kořisti neváhá postavit i medvědovi. V zadní části tlamy má speciální stoličku, která je otočena o 90 stupňů směrem dovnitř. To rosomákům umožňuje zpracovat i zcela zmrzlou potravu.

Stisk čelistí rosomáka je extrémně silný, srovnatelný se stiskem hyeny skvrnité, a dovoluje drtit kosti velkých kopytníků.

V průběhu historie byli rosomáci považováni za záhadné tvory. Skrytý život tohoto druhu v těch nejodlehlejších oblastech vedl k několika mylným představám. V dřívějších dobách se například věřilo, že rosomák se rodí jako medvídě, a to tak, že když medvědice porodí čtyři mláďata, stane se z toho čtvrtého rosomák!

zdroj: Zoo Děčín
Spustit audio

Související