Děčínská nemocnice chystá výstavbu nového pavilonu Emergency. Práce výrazně zkomplikují dopravní situaci v areálu

3. září 2021

V nemocnici v Děčíně začne 20. září výstavba nového urgentního příjmu. Stavební práce na dva roky výrazně zkomplikují dopravní situaci uvnitř areálu. Na hluk ze stavby se pak musí připravit zdravotníci, pacienti, i obyvatelé okolních domů.

„Jak je vidět ta stříška budovy F, tak to se všechno bude bourat,“ vysvětluje hlavní sestra Danuše Tomášková, zatímco míří do jedné z budov, která je určená k demolici.

„Ta pračka je složená. Pračka, sušička a tady ta odstředivka – to oni tam využijí,“ finišuje s vyklizením prádelny její dispečerka Iveta Vlková.

Kromě budovy prádelny padne v první fázi i bývalá patologie, několik stromů a zmizí parkoviště pro zaměstnance.

Hlavní vchod do nemocnice bude od 20. září z Lužické ulice.

„Toto je v současné chvíli kruciální místo pro vstup do nemocnice,“ ukazuje na plánech přestavby ředitel nemocnice Michal Hanauer na stávající vchod s vrátnicí a pokračuje: „Tady bude omezený vjezd automobilů – dochází tady k uzávěře. Bude to pod kontrolou naší bezpečnostní služby.“

Do areálu nemocnice bude omezený vjezd

Spodní vrátnici budou po 20. září využívat jen vozy rychlé záchranné služby nebo soukromá vozidla– ta ale jen k vyložení pacientů. Vrchní parkoviště pro pacienty budou nově pro pacienty hodinu zdarma.

V prvních osmi týdnech bude ta uzávěra nejmenší, pak bude narůst. Tady už vidíte, že se ten zábor zvyšuje a vyřazuje celou průjezdnost areálem. Tím pádem přichází to zjednosměrnění,“ ukazuje ředitel do harmonogramu prací.

Nový centrální příjem bude spojený se stávající budovou chirurgie. Projekt počítá i s vybudováním podzemního parkovacího domu. Nemocnice také bude muset přestěhovat ambulanci pro testování na přítomnost koronaviru. „Budeme instalovat dvě buňky, kde se budou ty odběry provádět,“ doplňuje Hanauer.

Testovací místo se tak vrátí jako v začátcích pandemie covid-19 na parkoviště před spodní vrátnicí.

Nový pavilon Emergency s operačními sály a centrální sterilizací musí být hotový do konce roku 2023. Stát má zhruba 770 milionů korun – z programu REACT půjde na jeho výstavbu 150 milionů korun, zbytek pokryje úvěr

Spustit audio

Související