Děčínská městská policie očekává posilu. Za měsíc nastoupí do hlídky nový služební pes

30. duben 2021

Městská policie v Děčíně bude mít nového služebního psa. Za měsíc by měl do služby nastoupit šestiletý americký pitbulteriér. Nahradí rottweilera Sama, který uhynul nedávno, pravděpodobně na selhání srdce. Nový čtyřnohý strážník ještě musí složit služební zkoušky.

„Má zhruba 30 kilo. Ve srovnání s tím předchozím služebním psem, 60kilovým rottweilerem, by člověk řekl, že je to půlka, ale ve své razantnosti se mu rozhodně vyrovná,“ usmívá se psovod Petr Kaška, zatímco čokoládově hnědý Tago s bílými fleky visí v zákusu na peškovi.

Tago a jeho psovod Petr Kaška

Teď spolu totiž intenzivně trénují. Tago totiž musí, aby mohl být oficiálním služebním psem, složit zkoušky.

„Teď už jen čekáme na to, až složí zkoušky u komise policejního prezidia. Pak bude hned normálně zařazený do služby,“ potvrdil ředitel městské policie v Děčíně Marcel Horák.

Nečekaná pomoc přišla z chovatelské stanice Genetic

Ředitel strážníků je rád, že se podařilo sehnat za bývalého služebního psa Sama plnohodnotnou náhradu.

„Můj původní služební pes, rottweiler Sam, náhle odešel – s největší pravděpodobností na srdeční příhodu ve službě,“ vypráví Kaška s neskrývanou lítostí a pokračuje: „Kdybych si bral štěňátko, tak je to běh na dlouhou trať – minimálně tak na dva roky intenzivního výcviku.“

To, že v chovatelské stanici pitbulů jeden vycvičený pes na svého pána čeká, už věděl delší dobu. Netušil ale, že bude brzo patřit jemu.

„Radek Kryštof z chovatelské stanice Genetic a jeho tým kynologů, kteří připravují psy pro výcvik pro různé ozbrojené složky, mi nabídli tuto spolupráci – v podstatě mi ho darovali,“ vysvětluje Kaška.

Americký pitbulteriér Tago bude skládat služební zkoušku na konci května. Pak by měl začít se svým psovodem působit na ulicích.

Ředitel městské policie v Děčíně by rád tým psovodů ještě rozšířil – kvalitních lidí ale podle Horáka v téhle branži velký nedostatek.

Spustit audio

Související