Děčín přestěhuje svou výdejnu potravinové pomoci do větších prostor – stoupá totiž zájem o její služby

17. červenec 2024 14:20

Děčín přestěhuje výdejnu potravinové pomoci do větších prostor. Už druhým rokem si zástupci sociálních služeb jezdí pro potraviny a drogerii pro sociálně slabší do malého skladu do objektu školní jídelny ve Sládkově ulici. Zájem o tuto službu je ale stále větší, proto se město rozhodlo najít větší prostory.

Zájem o potravinovou pomoc v Děčíně roste skokově – potvrdila to náměstkyně primátora Anna Lehká z Volby pro Děčín.

Podle statistik, které vede středisko městských služeb, ji využilo loni v červnu 46 domácností, z toho bylo 67 dospělých a 90 dětí. Letos ve stejném časovém úseku požádalo o potraviny a drogerii z městského skladu celkově 96 domácností, tedy jednou tolik. Čerpalo ji 117 dospělých a 141 dětí. Přestěhování do větších prostor je proto logickým krokem.

Nové prostory skladu budou nejen větší, budou mít i samostatnou rampu a vchod. Město do skladu potravinové pomoci čerpá zboží z potravinových bank i ze speciálních sbírek, do kterých se zapojuje veřejnost. 

Sklad potravinové pomoci bude od letošního září fungovat v Jindřichově ulici v Bynově v prostorách bývalé kuchyně domu s pečovatelskou službou. Teď tam město provádí drobné úpravy – je potřeba například vytvořit samostatné výdejové okénko.

V plánu je také další důležitá novinka – doposud si totiž vyzvedávali ve skladu potraviny a drogerii jen zástupci z různých sociálních služeb, kteří je dávali dál svým klientům. „Zároveň si mohou i klienti s unikátním kódem, který dokazuje, že byl člověk prolustrován odborem sociálních věcí, úřadem práce a tak dále, tam dojet sami,“ dodává Lehká.

Spustit audio

Související